Vrouw bij de zee kijkt gelukkig. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Internist en endocrinoloog Max Nieuwdorp: ‘Wij zijn onze hormonen’

Max Nieuwdorp, internist en endocrinoloog besteedt een heel hoofdstuk aan de hormonale fase tussen ons 60ste en 75ste jaar in zijn boek Wij zijn onze hormonen. Hieronder een paar belangrijke conclusies. “Het meest verrassend is wel dat mannen en vrouwen in hormonaal opzicht meer op elkaar gaan lijken.”

Testosteron neemt de leiding

Waren eerst de geslachtshormonen progesteron en oestrogeen dominant aanwezig, nu neemt het ­hormoon testosteron - afkomstig uit de bijnieren - de leiding over. Daardoor worden vrouwen iets ­manne­-lijker, wat te merken is aan beharing, huid, stem en gedrag. Ook wordt door het naar ­verhouding hogere percentage testosteron de vorm van het gezicht wat anders. Hoe hoger het testosteron­niveau, hoe breder een gezicht wordt ten opzichte van de lengte. Bredere kaken en een wat zakelijker gedrag kunnen vrouwen in hun werk overigens goed van pas komen. Uit onderzoek blijkt dat CEO’s van ­internationale ­bedrijven en leiders van grote organisaties vaker ­bredere kaken hebben. Blijkbaar vinden we mensen met een brede kaaklijn competenter.

Bij mannen verloopt het juist andersom. En ook al daalt het testosterongehalte niet eens zo snel, oudere mannen beschikken plots over tot wel drie keer zo veel oestrogeen ten opzichte van jonge mannen. Dat zie je onder andere terug in toename van het gewicht en haarverlies. Mannen krijgen gaandeweg een hogere stem en vrouwen een lagere.

Persoonlijkheid

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mannen op leeftijd zich meer naar binnen richten, terwijl er bij vrouwen juist de behoefte ontstaat om nieuwe projecten aan te nemen en zich buiten het gezins-leven om te gaan profileren. Een oudere man wordt niet alleen zachter van aard, maar ook iets somberder. Ook op dit vlak zie je dat mannen en vrouwen naar elkaar toe bewegen. De wisseling in geslachts-hormonen heeft bij vrouwen een gunstig effect op hun humeur. Ook op werkgebied is een verandering te constateren bij zestigplussers.

Mannelijke werknemers hechten steeds minder waarde aan hiërarchie en worden persoonlijker en mensgerichter. Vrouwen wisselen over het algemeen vaker hun emotionele motivatie in voor rationelere beweegredenen.

Wisselwerking

De rolwisseling van hormonen bij zestigplussers heeft ook effect op andere hormonale systemen in het lichaam. Zo zorgt de afname van geslachtshormonen indirect ook voor minder goed functionerende schildklierhormonen en voor andere lichamelijke veranderingen. Zoals een tragere stofwisseling, de afname van de spiermassa en de toename van de vetmassa.

ME01_Gezond Leven banner Beeld Aangeleverd
Beeld Aangeleverd

Margriet Extra - Gezond Leven ligt nu in de winkel. Je kunt het nummer ook online bestellen op lossebladen.nl.

Wies VerbeekGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden