Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Na intermittent fasting nu ook intermittent resting: wat houdt dat in?

intermittent-resting.jpg

Intermittent fasting is één van de grootste voedingstrends op dit moment. Je wisselt momenten van eten af met een langere periode van vasten. Maar nu wordt ook intermittent resting steeds bekender: productief zijn voor een bepaalde periode, en dan verplicht een moment van rust nemen. Hoe zit dat precies?

Verschillende fases

Je kent waarschijnlijke de fases van slapen wel: een vaste cyclus waarin het verschilt hoe diep we slapen. Overdag hebben we een soortgelijk ritme, al weten we daar nog een stuk minder over. Ons lichaam kan volgens dat ritme zo’n anderhalf tot twee uur geconcentreerd werken, waarna we automatisch een enorme dip in energie voelen, voor zo’n twintig minuten. 

Lees ook: Moeite met concentreren? Met deze 5 tips blijf je gefocust

Elke twee uur pauze

Die periode waarin we natuurlijk gezien al minder energie hebben, dat zou dus het moment zijn dat we een pauze moeten nemen volgens de intermittent resting theorie. Nahid de Belgeonne, een Britse fitness-expert die zich bezighoudt met deze theorie, zegt tegen Metro UK dat je door jezelf precies dan een break te geven, pas echt goed tot rust kan komen. Dat zou komen doordat je hersenen dan pas klaar zijn om even niks te doen. Het zou kunnen leiden tot minder burn-outs, maar daar is nog weinig wetenschappelijk bewijs voor.

Toepassen

Maar als je naar de gemiddelde werkdag kijkt, hebben we geen twintig minuten pauze na elke twee uur dat we gewerkt hebben. En waarschijnlijk is de gemiddelde baas ook niet zo blij als jij ineens een power nap neemt in het midden van de dag. Dus hoe zouden we dit dan kunnen aanpakken? Volgens Nahid is een kort dutje de ideale vorm van pauze, maar ze begrijpt ook dat het niet altijd mogelijk is. Een moment van meditatie kan bijvoorbeeld ook helpen, net als even uitrekken of een wandeling in de frisse lucht.

Als je geen pauze kan nemen, kun je proberen je twintig minuten te focussen op een taak die minder intensief is. Zo krijgt je brein toch een pauze van de vermoeiende taak die hij de twee uur daarvoor heeft uitgevoerd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Metro UK
Beeld | iStock

Ook interessant