Margriet logo
Dit zegt een expert over de werking van intermittent fasting. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Intermittent fasting helpt minder goed bij afvallen dan gedacht: ‘Als je een dag vast, maar de volgende dag pizza eet, is dat niet bepaald gezond’

Intermittent fasting werkt niet zo goed om af te vallen als vaak wordt gedacht. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. Diëtist Desiré van der Kruk deelt haar kijk op deze manier van vasten.

Intermittent fasting is een methode om af te vallen. Het gaat vooral om wanneer je eet in plaats van wát je eet. Bij dit eetpatroon wissel je periodes van vasten (bijvoorbeeld zestien uur) af met periodes waarin je maaltijden nuttigt (vaak acht uur). De periode van vasten duurt altijd langer dan de periode waarin je eet.

In het Journal of the American Heart Association werd een nieuw onderzoek gepubliceerd. Hieruit blijkt dat het eten en vasten op bepaalde tijden niet zo’n grote invloed heeft op ons gewicht.

Nieuw onderzoek naar intermittent fasting

De onderzoekers volgden zes jaar lang 547 deelnemers en letten daarbij op hun eettijden, zoals hoe lang deelnemers aten nadat ze ’s ochtends wakker werden en voordat ze gingen slapen. Ook werd gekeken naar hun eetschema en de portiegrootte van maaltijden. Verder werden hun gezondheid en gewicht meegenomen in het onderzoek.

Hoofdonderzoeker Wendy Bennet vond geen verband tussen het inperken van eettijden en gewichtsverlies. Dat vertelt ze aan CNN. Volgens Bennett had het eten van kleinere maaltijden wél een positieve invloed op gewichtsverlies. “Afgaande op verschillende onderzoeken beginnen we te denken dat de timing van maaltijden gedurende de dag hoogstwaarschijnlijk niet onmiddellijk leidt tot gewichtsverlies.” Daar voegt ze aan toe dat die timing wél een nuttig hulpmiddel kan zijn als je bij wilt houden hoeveel je eet.

Dit zegt een diëtist over intermittent fasting

Diëtist Desiré van der Kruk vertelt aan Margriet: “De voordelen van intermittent fasting verschillen op de lange termijn niet van andere diëten. Zo wordt het gelinkt aan afname in lichaamsgewicht en de omtrek van je taille. Daarnaast zagen onderzoekers bij intermittent fasting verbeteringen in insulinegevoeligheid, bloeddruk en het totale cholesterol. Bij dieren lijkt vasten voor een langere levensduur te zorgen, maar we kunnen niet zeggen of dit ook voor mensen geldt, omdat er geen studies naar zijn gedaan.”

Proberen af te vallen met intermittent fasting kan volgens Desiré een negatieve invloed hebben op je sociale leven. “Eten is een sociale activiteit. Er komt eten aan te pas bij bijna alles wat we vieren in het leven. Doordat je tijdens intermittent fasting maar in een bepaalde korte periode mag eten, heb je een heel ander eetpatroon dan de meeste anderen. Als je bij sociale activiteiten niet mee-eet en -drinkt, kan dat op dat moment voor een ongemakkelijk verschil zorgen tussen jou en de rest van het gezelschap.”

Een ander nadeel van intermittent fasting is dat je sneller te veel eet. “Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om helemaal los te gaan in de periode dat je mag eten. Op die manier krijg je al snel meer calorieën binnen dan je nodig hebt. En wát je eet heeft zeker invloed op je gezondheid. Als je een dag vast, maar de volgende dag pizza en een bak ijs eet, is dat niet bepaald gezond te noemen. Op de momenten dat je mag eten, zijn er dus wel degelijk beperkingen als je genoeg voedingsstoffen wilt binnenkrijgen.”

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden