Intensief sportende man van middelbare leeftijd heeft meer kans op kransslagaderverkalking
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Intensief sportende man heeft meer kans op aderverkalking

Mannen van middelbare leeftijd die intensief sporten hebben meer kans op kransslagaderverkalking. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Iets dat ontzettend opmerkelijk is, omdat sporters over het algemeen langer leven dan zij die niet sporten.

Uit onderzoek van Vincent Aengevaeren van het Radboudumc, gesteund door de Hartstichting, blijkt dat sportende mannelijke vijftigplussers meer verkalking in de kransslagaders hebben. Cardioloog in opleiding Aengevaeren en zijn collega’s volgden voor het onderzoek ruim zes jaar een groep van bijna driehonderd mannen van middelbare leeftijd die gemiddeld vijf uur per week sportten.

Plaque

Met leeftijd neemt slagaderverkalking in de kransslagaders eigenlijk altijd toe, maar er bleek een grotere toename van aderverkalking bij mannen die intensieve sporten beoefenden zoals spinning en hardlopen. Daarentegen leek de plaque, de stof aan de binnenkant van de bloedvaten, in de kransslagaders van de geteste mannen verkalkt te zijn, wat minder schadelijk is. Plaque kan namelijk verkalkt zijn, vetrijk zijn of uit een mix van beide bestaan, maar wanneer plaque verkalkt is, is er een kleiner risico op een hartinfarct dan bij een mix. Terwijl kransslagaderverkalking zorgt voor een groter risico op hart- en vaatziekten.

Intensieve sport

Of een sport wordt gezien als intensief hangt af van de hoeveelheid zuurstof die iemand tijdens het sporten verbruikt. Wandelen en golf worden gezien als matig intensieve sporten. Voetbal, hockey, atletiek, wielrennen, korfbal en zwemmen worden gezien als intensieve sporten en spinning, roeien, squash, waterpolo, triathlon en hardlopen als zeer intensieve sporten.

Vervolgonderzoek

Of de middelbare mannen die intensief sporten door de kransslagaderverkalking ook echt vaker hart- en vaatziekten krijgen moet blijken uit een vervolgonderzoek. Daarbij wil Aengevaeren achterhalen welke rol sporten speelt bij kransslagaderverkalking. “Dit is namelijk nog onduidelijk. Zo hopen we ervoor te zorgen dat iedereen zoveel mogelijk gezondheidsvoordelen heeft van sporten,” vertelt hij aan Radboudumc.

Effect op vrouwen

In het onderzoek van Aengevaeren is alleen gekeken naar de effecten van intensief sporten bij mannen van middelbare leeftijd. In een vervolgonderzoek zal ook worden uitgezocht welk effect sporten heeft bij vrouwen. Het is in elk geval duidelijk dat de risico’s van hart- en vaatziekten vergroten wanneer je niet sport, maar er is meer onderzoek nodig naar het verband tussen slagaderverkalking en intensief sporten.

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden