Margriet logo
Ineens vaak een number two? Dít kunnen de redenen zijn dat je vaker moet poepen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ineens vaak een number two? Dít kunnen de redenen zijn dat je vaker moet poepen

Poepen: we doen het allemaal, maar soms moet je ineens veel vaker dan normaal. Dat is niet meteen reden voor paniek, maar het is wel fijn om te weten waarom je ineens vaker moet. Van een infectie tot je dieet: dít kunnen de zes oorzaken zijn.

En hoe vaak zou je eigenlijk moeten poepen?

De oorzaken dat je vaker moet poepen

Breng je ineens een stuk vaker een bezoek aan het kleinste kamertje? Dan kunnen dit de oorzaken zijn:

1. Je voeding

Je voeding heeft veel invloed op je stoelgang. Heb je de laatste tijd je voedingspatroon of dieet veranderd en eet je ineens meer vezels? Dat kan de reden zijn dat je ineens vaker moet poepen. Vezels stimuleren je darmen namelijk om goed te werken en in beweging te blijven. Ook geeft dit volume aan je ontlasting, waardoor het lijkt alsof er meer uitkomt. Eet je te weinig vezels? Dan kun je verstopt raken.

2. Stress

Ook stress heeft veel invloed op je darmen. Heb je een spannende afspraak of belangrijke deadline op de planning staan? Dan is de kans groot dat je van tevoren vaker naar de wc moet. Ook kan je ontlasting dan iets losser zijn. Dat komt omdat het onderste spijsverteringsorgaan vernauwt en meer spant en ontspant. En hoe vaker die spieren zich spannen en ontspannen, hoe sneller je ontlasting wordt voortgestuwd. Je dikke darm heeft normaal de tijd om vocht uit de ontlasting te absorberen, maar bij acute stress is daar geen tijd voor. Daardoor kun je zelfs last van diarree krijgen.

3. Bewegen

Ben je de laatste tijd meer aan het bewegen en sporten? Dat kan je spijsvertering en oppepper geven, waardoor je vaker moet poepen. De spieren in je dikke darm worden meer aan het werk gezet en dus verlaat de ontlasting sneller je lichaam. Zit je verstopt? Dan kan een work-out wonderen doen.

Lees ook: Dít vertellen deze 10 ‘poepsoorten’ je over je gezondheid

4. Een infectie

Moet je niet alleen vaker naar de wc maar heb je ook dunnere ontlasting of diarree? Dan kan de boosdoener ook een infectie met een virus of bacterie zijn. Heb je ook bloed bij je ontlasting? Neem dan contact op met de huisarts.

5. Je menstruatie

Door een schommeling van je hormonen als je ongesteld moet worden, kun je sneller aandrang voelen om te poepen. Het hormoon prostaglandine zorgt er in dit geval voor dat glad spierweefsel zich samentrekt, waardoor je spijsverteringskanaal zich vaker samentrekt dan normaal. Heb je juist last van verstopping rond je menstruatie? Dat kan door het hormoon progesteron komen.

6. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Als laatste kan vaker poepen een symptoom zijn van het Prikkelbare Darm Syndroom. Hierbij wordt de functie van het maag-darmkanaal – en met name de dikke darm – verstoord. Dit is een veel voorkomende chronische aandoening waarbij je darmen te veel of juist te weinig bewegingen maken. Je kunt hierdoor ook last hebben van buikpijn, buikkrampen, een opgezette buik, winderigheid en diarree. Sommige mensen hebben hierdoor juist ook veel last van verstopping.

Hoe vaak poepen is gezond?

Sommige mensen poepen meerdere keren op een dag terwijl anderen soms dagen niet hoeven. Wat is dan eigenlijk ‘normaal’? Uit een onderzoek onder 44.775 deelnemers bleek dat bij 95 procent de ‘normale’ stoelgang tussen de drie en 21 keer per week was. Volgens Amerikaanse gastro-enteroloog Dan Worthley zou daarmee tussen de drie keer per dag en drie keer per week gezond zijn. Als je dus af en toe een dagje overslaat is er geen reden voor paniek en ook als je na elke maaltijd naar de wc moet is er niks mis. Poep je minder dan drie keer per week? Dan is er volgens het Voedingscentrum sprake van obstipatie.

Bron | Women’s Health, Gezondheidsnet, Maag Lever Darm Stichting, Well+Good, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden