Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Incontinentie: wat zijn de oorzaken?

Een kwart tot de helft van de Nederlandse vrouwen verliest af en toe urine. Dat kan ontzettend vervelend zijn en het kan je leven behoorlijk beïnvloeden. 

Incontinentie betekent dat je ongewild urine verliest. Hoe ernstig dit is, verschilt per persoon. De een heeft er meer last van dan de ander. Het kan variëren van een paar druppeltjes tot een totaal verlies van controle over je blaas.

Soorten incontinentie
Dokter Rutger, te zien op de video, onderscheidt twee soorten incontinentie: inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie. Inspanningsincontinentie kan ontstaan door druk die ontstaat wanneer je lacht, springt, hoest of niest. Aandrangincontinentie is heel anders, hierbij ontstaat ineens een heftige aandrang om te plassen. Bij dit soort aandrang is het heel moeilijk om je plas op te houden. Heb je last van inspanningsincontinentie, dan heb je waarschijnlijk verzwakte bekkenbodemspieren. Het afsluiten van de urinebuis lukt dan niet meer goed. Bij aandrangincontinentie heb je last van een prikkelbare blaas. Voor zo’n prikkelbare blaas wordt vaak helaas geen oorzaak gevonden.

Dokter Rutger geeft in deze video meer informatie over incontinentie. Maar als je last hebt van klachten, raadt hij je aan naar de huisarts te gaan.

Meer informatie? Hier lees je alvast meer. Ook is dit artikel misschien interessant voor je.

Bekijk ook:

 

Dit wil je misschien ook lezen

Hoe voorkom je een vitamine B12-tekort? Dokter Rutger vertelt het ons!

Snurk jij of snurkt je partner? Dokter Rutger geeft advies

Hoe herken je het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie?

Je plas ophouden: slecht of niet?

Ook interessant