teek Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

In déze provincies vind je de meeste teken (en zo herken je een tekenbeet)

Tijdens een wandeling of fietstocht kan het zomaar gebeuren: je wordt gebeten door een teek. Vooral in déze Nederlandse provincies kom je ze tegen. Gebeten? Zo herken je een tekenbeet (en dit kun je ertegen doen).

In de provincie Drenthe is het grootste risico om door een teek gebeten te worden het grootst. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de Tekenradar.

Meeste teken in Drenthe

In Drenthe werden 80.000 tekenbeten geregistreerd. Ook in Gelderland worden mensen naar verhouding vaak gebeten. In Zuid-Holland is de kans op een tekenbeet kleiner. Een groot deel van de meldingen wordt in juni en juli gedaan. Aan de hand van de Tekenradar gaat het RIVM onderzoeken hoe groot de kans per week is om gebeten te worden. Teken bijten mensen en dieren om zich te voeden met bloed. Ongeveer een op de vijf teken is besmet met de Borrelia-bacterie, waardoor de ziekte van Lyme kan ontstaan. Jaarlijks krijgen ongeveer 27.000 mensen deze ziekte.

Meest voorkomende plekken

Volgens het RIVM is de kans op Lyme na een tekenbeet ongeveer twee procent. Die kans is een stuk kleiner als je de teek snel ontdekt en verwijdert. Het is daarom belangrijk om jezelf regelmatig te checken op tekenbeten. Bij volwassenen bijten teken meestal op de benen, bij kinderen vaak in de nek en op het hoofd. Andere plekken waar ze kunnen zitten, zijn de romp, armen en schaamstreek. Ook warme plekjes, zoals de oksels, bilspleet en knieholtes, zijn goed om te controleren. Tijdens een wandeling kun je een aantal maatregelen nemen om de kans op tekenbeten te verkleinen. Een paar tips:

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden.
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop eventueel je broekspijpen in je sokken.
  • Impregneer je kleding met een insectenafwerend middel en spray op de onbedekte huid een middel met DEET.

Zo herken je een tekenbeet

Kom je terug van een wandeling of fietstocht in de natuur? Check je lichaam op tekenbeten. Als je net door een teek gebeten bent, is het vaak een klein zwart puntje op de huid. Na een paar dagen, als de teek wat bloed opgezogen heeft, ziet het eruit als een bruin of grijs bolletje. Vraag hulp of gebruik een spiegel om elk stuk van je lichaam te controleren. Verwijder ook de teken op je kleding. Willen ze niet loskomen? Was het kledingstuk dan op zestig graden. Wanneer op de plek waar je gebeten bent een rode kring of vlek ontstaat, kan dat wijzen op de ziekte van Lyme. Zeker als de plek niet verdwijnt en steeds groter wordt. Neem in dat geval contact op met de huisarts.

Verwijderen van een teek

Een teek op je lichaam gevonden? Verwijder ‘m dan zo snel mogelijk. Je kunt een teek weghalen door hem met een puntig pincet voorzichtig uit de huid te trekken. Ontsmet vervolgens de beet. Gebruik vóór het verwijderen van de teek geen middelen als alcohol, jodium of zeep. Je kunt ook een speciale teekverwijderaar gebruiken. Na het verwijderen van de teek is het belangrijk om de plek van de beet in de gaten te houden. Tot drie maanden na een tekenbeet kan een verkleuring van de huid optreden. Ook dan is het goed om te huisarts te bellen.

Bron | RTL Nieuws, RIVM

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden