null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

In déze gebieden in Nederland halen minder mensen een coronavaccinatie

Er zijn inmiddels ruim acht miljoen coronavaccinaties gezet in Nederland; de vaccinatiegraad begint dus aardig op te lopen. Toch wordt ook steeds duidelijker dat er plekken zijn waar veel minder mensen een vaccinatie halen.

Uit het meest recente advies van het Outbreak Management Team (OMT) blijkt dat vooral de Biblebelt en achterstandswijken van grote steden enorm achterblijven, meldt het AD.

Minder vaccinaties in de Biblebelt

Hoewel het adviesorgaan van de overheid positief is over de huidige ontwikkelingen rondom de vaccinatiegraad, noemen ze dit zorgelijk. Als voorbeeld gebruikt het OMT Urk, Staphorst en Neder-Betuwe, drie gemeenten in de Biblebelt. De vaccinatiegraad bij 65-plussers is in deze orhodox-christelijke gemeenten aanzienlijk lager dan gemiddeld. In één van deze gemeenten zou slechts 35 procent van de thuiswondende 65-plussers een prik gehaald hebben bij de GGD.

Principieel tegen vaccinaties

In andere vergelijkbare gebieden schommelt het aantal 65-plussers dat een vaccinatie heeft gehad tussen de 35 en 72 procent; lager dan het landelijke gemiddelde. Dat hier zo weinig mensen gevaccineerd worden, heeft waarschijnlijk te maken met dat sommige stromingen binnen het Christelijke geloof principieel tegen deze prikken zijn.

Lees ook:

Goed nieuws: leeftijd van coronapatiënten in ziekenhuis schiet omlaag door vaccinaties

Rotterdam en Amsterdam

Maar niet alleen op de Biblebelt zijn gebieden met een lagere vaccinatiegraad dan het landelijk gemiddelde, ook grote steden als Rotterdam en Amsterdam blijven achter. Opvallend is daar dat er op wijkniveau grote verschillen te zien zijn en het dus niet om de hele stad gaat. In totaal is in Amsterdam 68 procent en Rotterdam 71 procent van de oudere doelgroep gevaccineerd, wat het OMT een ‘relatief lage vaccinatiegraad’ noemt. Omdat niet iedereen gelijk uitgenodigd is, zijn er landelijk nog verschillen in de vaccinatiegraad per leeftijdsgroep. Het OMT zegt echter dat dit onder het landelijk gemiddelde is en dat op deze plekken dus minder mensen een vaccinatie halen.

Complottheorieën

Hier zou het niet te maken hebben met het geloof, maar met de complottheorieën die verspreid worden in deze wijken. Zo vertelde de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb eerder dat er video’s in het Arabisch zijn, die uitleggen dat je door de injectie een chip in je lijf krijgt. Dit soort complottheorieën zouden volgens experts kunnen zorgen dat bepaalde achterstandswijken minder snel een prik gaan halen.

Bron | AD, Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden