null Beeld

In de overgang maar toch een zwanger gevoel? Zo herken je de verschillen

Je menstruatie blijft uit, dus je zult wel in de overgang zijn. Maar soms twijfel je: de klachten tijdens de overgang geven je namelijk een zwanger gevoel. Herkenbaar?

Zo herken je de verschillen tussen de klachten.

Overgang en zwanger gevoel

Opvliegers, een versnelde hartslag, transpireren en je misselijk voelen; veel symptomen van de overgang zijn inderdaad hetzelfde als tijdens het eerste trimester van je zwangerschap. Maar ook andere klachten, zoals een veranderende huid, veranderend haar, emotionele (huil)buien, neerslachtigheid, aankomen in gewicht en een slecht slaapritme, komen zowel tijdens de overgang als tijdens een zwangerschap voor.

Het is daarom helemaal niet vreemd wanneer je door deze symptomen een beetje in de war raakt. Want ook al al zou je het niet verwachten (of zit je er niet op te wachten), maar ook tijdens de overgang is er een kans dat je zwanger raakt. Weliswaar is die kans erg klein, maar als je nog menstrueert bestaat die mogelijkheid wel.

Een aantal verschillen

Hoewel de meeste klachten in de overgang en tijdens een zwangerschap hetzelfde zijn, of op elkaar lijken, zijn er wel degelijk een aantal verschillen merkbaar. Zowel tijdens een zwangerschap als tijdens de overgang verandert de structuur van je haar. Waar een zwangere graag paradeert met haar voller wordende bos, zal een vrouw in de overgang gaan merken dat het haar juist slapper en futloos wordt. Ook de huid geeft vaak een aanwijzing of het gaat om een zwangerschap of de overgang.

Denk je in de overgang te zijn, maar heb je een zwanger gevoel? Je huid verraadt of dit het geval is. Er wordt niet voor niks vaak over een zwangere gezegd dat ze straalt. Dit kan er deels mee te maken hebben dat de huid - door de productie van hormonen - als vanzelf meer gaat stralen. Tijdens de overgang is dit helaas niet het geval. Dan zal de huid - ditmaal door het gebrek aan hormonen - juist slapper worden en droger aanvoelen.

Hormonen zijn de boosdoener

Een ander groot verschil waar je eventueel aan kunt meten of je in de overgang bent, is het feit dat een zwangerschap er vaak voor zorgt dat je (over)vermoeid bent, waar je in de overgang vaak de slaap niet kunt vatten. De klachten, maar dus ook het verschil in klachten, hebben alles te maken met de hormonen die in je lichaam extra worden aangemaakt óf juist afnemen. De grote boosdoener is de productie van het hormoon oestrogeen. Tijdens de vruchtbare periode zorgt dit hormoon ervoor dat een eicel rijpt en de baarmoeder klaar is voor bevruchting.

Raakt de vrouw zwanger, dan neemt de productie van dit hormoon met wel 1000 keer toe. Dit is nodig voor de ontwikkeling van de baby. Vanaf je veertigste neemt de productie van oestrogeen, samen met progesteron, af. Door die afname moet ook je lichaam aan deze nieuwe balans wennen en zul je dus klachten tijdens de overgang ervaren, die soms verbazingwekkend genoeg op een zwanger gevoel lijken. In sommige gevallen kan de huisarts je uitsluitsel geven of je klachten echt met de overgang te maken hebben.

Bron | Blijgezond, Alantvrouw, Ymea

Beeld | iStock

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden