Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

In 4 stappen naar een socialer leven

vriendinnen.jpg

Denk je dat je de enige bent die niet veel vrienden heeft? Dat is echt niet zo. Veel vrouwen voelen zich zelfs vaak eenzaam. Dit stappenplan kan je helpen om weer meer plezier te maken.

Uit een eerdere enquête van Margriet bleek al dat een kwart van de vrouwen zich geregeld eenzaam voelt. Van vrouwen boven de zestig is dit zelfs veertig procent.

Niet ‘zomaar’ contacten gaan aanknopen

Het is moeilijk om van eenzaamheid af te komen. Het is net of de omgeving ruikt dat je naar contact snakt. Dat schrikt af, waardoor het nóg moeilijker wordt om contact te leggen. Deskundigen zijn het erover eens dat het voor iemand die zich eenzaam voelt geen zin heeft om ‘zomaar’ contacten aan te knopen en raden aan om eerst de volgende stappen te ondernemen.

Stap 1

Ga eerst goed bij jezelf te rade. Weet je waarom je je zo leeg en ongelukkig voelt? Is het een dip of komt het doordat je echt contact met anderen mist? Houd bijvoorbeeld een dagboek bij, zodat je een goed beeld krijgt van je gevoelens en de eenzaamheid die je ervaart. Zo kun je er ook achter komen wanneer je er precies last van hebt en ontdek je wat je moeilijke momenten zijn. Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld in de avond alleen of juist met feestdagen. Door een beter beeld te krijgen van je eenzaamheid is het makkelijker je problemen te relativeren.

Stap 2

Neem de relaties die je hebt eens onder de loep. Wat ontbreekt daaraan. Heb je behoefte aan nieuwe contacten, aan mensen die jouw interesses delen? Of zijn er vriendinnen aan wie je al lang niets hebt laten horen? Bel ze eens op.

Stap 3

Eenzaamheid vraagt om actie, maar wat je onderneemt, moet wel bij je passen. Ga niet in het wilde weg op een cursus of bij een club. De kans is klein dat je dan mensen gaat vinden met wie het klikt. Denk dus even na over wat je leuk vindt om te doen. Hou je van koken? Dan is een kookcursus misschien een idee. Van wandelen? Ga bij een wandelclub!

Stap 4

Zijn er dingen die contact belemmeren? Ben je erg onzeker of verlegen? Of spreek je de taal niet goed? Het is goed om daar eerst wat aan te doen voordat je nieuwe vriendschappen probeert aan te knopen.

Margriets vriendinnengroep

Als je op zoek bent naar vriendschappen of gewoon gezellig contact, kun je je ook aanmelden bij Margriet Vriendinnen. Margriet Vriendinnen telt inmiddels bijna drieduizend leden. Veel vrouwen zijn net als jij op zoek naar nieuwe vriendinnen of een leuk praatje, virtueel of in real life!

Ook interessant