nurse's hand preparing an intravenous drip Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In 2030 minimaal 18 procent minder operaties mogelijk

De afdeling Healthcare van ABN AMRO verwacht dat ziekenhuizen in 2030 zo’n 18 tot 20 procent minder operaties kunnen uitvoeren. ABN AMRO maakte de berekening op basis van cijfers van onder meer het ministerie van Volksgezondheid en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het uitvoeren van minder operaties heeft alles te maken met de oplopende vacatures in combinatie met het personeelstekort.

Minder operaties

Op dit moment hebben allerlei sectoren vacatures uitstaan door personeelstekorten en zo ook in de zorg. Als het aantal vacatures blijft toenemen dan zullen er in 2030 ongeveer 180.000 vacatures zijn. Daarvan zijn er 30.000 in de medische specialistische zorg. Dat leidt tot in elk geval 18 procent minder operaties, maar dat kan oplopen tot 20 procent.

Sector Banker Healthcare bij ABN AMRO Anja van Balen legt aan BNR uit dat dit op dit moment de heersende trend is in de zorgsector. “Sinds het begin van het jaar zien we het aantal vacatures in de zorg razendsnel toenemen. Daarnaast is er een hoog ziekteverzuim in het eerste kwartaal van dit jaar door mensen die kampen met long covidklachten.”

Digitalisering

De ziekenhuizen moeten dan ook actie ondernemen stelt Van Balen. Dit kunnen ze doen door ervoor te zorgen dat er minder zorg nodig is. Dit kan opgelost worden door digitalisering door te voeren. Hierdoor kunnen patiënten bijvoorbeeld zelf hun medische toestand in de gaten houden, in plaats van dat door zorgverleners te laten doen. “Als er weinig of geen personeel meer nodig is voor controlebezoeken en als het aantal spoedopnames daalt doordat patiënten eerder aan de bel trekken, kan extra personeel vrijkomen voor het uitvoeren van operaties.”

Financiële gevolgen

Het uitstellen van operaties heeft ook financiële gevolgen voor ziekenhuizen. Hierdoor is er nog minder ruimte om operaties te kunnen uitvoeren. “Het is aan de sector om structurele veranderingen door te voeren zodat met een meer efficiënte inzet van personeel wel de benodigde zorg geleverd kan worden”, aldus van Balen.

Bron | Linda, BNR

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden