null Beeld

In 2021 hangt er op elk treinstation een AED, maar hoe gebruik je ze?

Vanaf 2021 moet er op ieder treinstation in Nederland een AED hangen. Dat betekent dat ProRail en de NS gaan samenwerken met de Hartstichting om in totaal 450 defibrillators te plaatsen op alle 350 Nederlandse treinstations. Maar hoe werkt een AED?

Het is al jaren bekend dat de eerste paar minuten na een hartfalen het belangrijkst zijn. Echter, een ambulance doet er gemiddeld tien minuten over om de patiënt te bereiken. Daarom is het belangrijk dat er sneller gehandeld kan worden, door zogenaamde burgerhulpverleners: getrainde mensen die al ter plekke zijn en weten hoe een defibrillator werkt.

Op het moment hangen er al zo’n 25.000 AED’s door het land, maar toch zijn er nog steeds plekken waar er geen defibrillator in de buurt is. Door alle stations te voorzien wordt dit netwerk weer een stukje uitgebreid.

Wat is een AED?

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door middel van een elektrische shock. Bij een hartstilstand staat je hart namelijk meestal niet 100 procent stil, dat lijkt alleen zo. Je hartkamers worden heel snel en ongecontroleerd geprikkeld waardoor ze niet meer samentrekken. Met een AED kan je het hart als het ware resetten.

Hoe werkt een AED?

Een AED bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat is gebeurd analyseert de AED het hartritme en krijg je te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of een schok toedienen. Je krijgt dus redelijk wat hulp van de AED zelf. In principe mag iedereen een AED gebruiken, maar het is natuurlijk nog beter als zoveel mogelijk mensen een reanimatiecursus doen. Hier leer je hoe een AED werkt en hoe je iemand moet reanimeren. Als je dan echt eens iemand moet helpen, voel je je dan stukken zekerder van wat je aan het doen bent.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron |RTL, Hartstichting

Beeld | iStock

Carmen Felix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden