null Beeld

Immuuntherapie tegen tumoren kan goedkoper én effectiever worden toegepast

Volgens onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis kan immuuntherapie effectiever worden toegepast dan nu vaak gebeurt.

Volgens de oncologen en onderzoekers kunnen de overlevingskansen van de patiënt namelijk behoorlijk toenemen als de behandeling vóór de operatie wordt uitgevoerd. “Nu is het vaak het laatste redmiddel. Immuuntherapie wordt alleen gegeven als patiënten ver uitgezaaide kanker hebben. De tumor wordt eerst operatief verwijderd, waarna de immuuntherapie m de achtergebleven kankercellen mag opruimen,” legt onderzoeker Christian Blank uit.

Stuk goedkoper

Wanneer je deze behandeling vóór de operatie zou doen, heeft dat volgens Blank veel meer voordelen. “Het zorgt ervoor dat de tumor krimpt, waardoor het makkelijker te verwijderen is. Als de gehele tumor nog aanwezig is, is de kans bovendien groter dat de afweercellen ook de kankercellen opsporen die zich elders in het lichaam hebben verstopt.” Het veranderen van de volgorde maakt de behandeling bovendien een stuk goedkoper. Nu kost immuuntherapie zo’n 60.000 euro, maar in de toekomst zou dit ook voor 20.000 moeten kunnen.

Ook nadelen

Toch zijn er ook nadelen. Uit onderzoek blijkt dat de bijwerkingen van immuuntherapie vóór de operatie groter zijn dan na een operatie. Bovendien raken patiënten door de behandeling zwaar verzwakt, wat een vervolgoperatie mogelijk te riskant maakt. Op basis van deze resultaten besloten de onderzoekers daarom een tweede onderzoek te doen, waarbij het aantal kuren met immuuntherapie werd verminderd. Hieruit bleek dat het aantal patiënten met bijwerkingen sterk werd verminderd, maar was de tumor bij bijna tachtig procent van de patiënten kleiner geworden. Bij meer dan de helft was hij zelfs helemaal verdwenen.

Meer onderzoek nodig

Om helemaal zeker te zijn van hun zaak, moeten de artsen nog één laatste testfase doen, ditmaal bij een grotere groep. Maar daar is veel geld voor nodig en daar zit volgens Blank nou net het probleem. Wanneer het onderzoek definitief uitwijst dat de immuuntherapie effectiever is vóór de operatie, wordt de behandeling een stuk goedkoper. Daardoor is er voor farmaceutische bedrijven, die dergelijk onderzoek vaak sponsoren, minder voordeel te behalen. Blank houdt de moed erin. “De deur is nog niet dicht. Wij zijn goed in het onderhandelen en we hebben in vorige studies ook goed samengewerkt.” Maar het wringt wel. “Vooruitgang hoeft niet per se meer te kosten. Soms kan het goedkoper.”

Bron| Trouw

Beeld|iStock

Lees ook

In Nederland overlijden meer mensen aan longkanker dan gemiddeld in Europa

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden