Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers doen ‘prachtige en ongekende’ ontdekking over behandeling darmkanker

immuuntherapie-darmkanker-margriet.jpg

Een mooie ontwikkeling in de behandeling van darmkanker. Uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL)-ziekenhuis, blijkt dat immuuntherapie in de wachttijd tot de operatie de tumoren aanzienlijk kan laten slinken. In sommige gevallen blijkt de tumor zelfs helemaal te verdwijnen in een korte tijd.

Internist-oncoloog Myriam Chalabi van het AVL noemt het een “prachtig en ongekend resultaat”.

Immuuntherapie

Het doel van deze behandeling met immuuntherapie, is dat voorkomen wordt dat de darmkanker na de operatie terugkomt of uitzaait. Daarnaast kan het de tumor verkleinen, zodat een operatie makkelijker is. Volgens het AVL is het belangrijkste idee achter de behandeling dat het immuunsysteem alle variaties van de tumor leert kennen voordat die wordt weggehaald. Daardoor kan het lichaam beter reageren, mochten kankercellen terugkomen. In sommige gevallen, blijkt met deze therapie het eigen afweersysteem de kankercellen dus al helemaal op te ruimen.

Honderd procent succes

Aan het onderzoek deden veertig patiënten mee, met twee verschillende subtypen darmkanker. Twintig patiënten hadden het subtype microsatelliet-instabiele darmkanker (MSI). De tumoren van deze groep zijn erg mutatiegevoelig, waardoor zij vaak veel verschillende soorten kankercellen in hun lichaam hebben.

Bij álle twintig patiënten, bleek immuuntherapie voor de operatie een succes te zijn. Op zo’n uitkomst van honderd procent, had internist-oncoloog Myriam Chalabi nooit durven hopen. Patiënten werden in de vier weken voor hun operatie waarbij de darmkanker verwijderd werd, behandeld met immuuntherapie. In die korte tijd bleek dat het grootste gedeelte van deze tumoren helemaal of bíjna helemaal verdwenen was.

Lees ook: Nieuwe bloedtest kan meer dan vijftig soorten kanker opsporen

Ander subtype

De andere twintig patiënten hadden een andere vorm van darmkanker, namelijk een microsatelliet-stabiele (MSS) tumor. Deze tumoren staan er juist om bekend dat ze níet goed reageren op immuuntherapie. Maar, tot grote verbazing van de onderzoekers, ook hier bleek de behandeling bij een kwart van de patiënten aan te slaan. De wetenschappers zoeken nog uit waardoor dit verrassende resultaat ontstaan is, maar zijn er uiteraard wel erg tevreden over.

Operatie nog nodig?

Bij sommige patiënten in de studie bleek de tumor dus volledig verdwenen te zijn, maar het is nog niet bekend of een operatie dan dus helemaal achterwege kan blijven. Voor die conclusie is het volgens onderzoeker Chalabi nog veel te vroeg. Op scans is niet altijd alles te zien, en ook is nog niet precies in te schatten bij wie de behandeling op die manier aan zal slaan. Het onderzoek krijgt dan ook nog een gevolg, maar deze resultaten zijn beter dan de researchers hadden durven dromen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Antoni van Leeuwenhoek
Beeld | iStock

Ook interessant