Margriet logo
null Beeld

Immuunsysteem versterken? Volgens experts kan masturbatie je hierbij helpen

Ben jij sinds de uitbraak van het coronavirus ook veel meer op je gezondheid gaan letten? En probeer jij deze dagen je immuunsysteem zo veel mogelijk te versterken? Dan heb je je waarschijnlijk al wel verdiept in het eten van bepaalde voedingsmiddelen die je hierbij kunnen helpen, maar wist je dat er eventueel nog een andere manier is om je immuunsysteem te boosten?

Als we experts moeten geloven, kan masturbatie je helpen om je immuunsysteem sterker te maken. En daar hebben we natuurlijk wel oren naar…

Onderzoek naar positieve effecten van masturbatie op immuunsysteem

Er is nog niet voldoende bewijs om deze bewerking te ondersteunen, maar voorlopig onderzoek suggereert wel dat masturbatie positieve effecten kan hebben op het immuunsysteem. Zo toont een kleine studie uit 2004 aan dat mannen die net een orgasme hadden gekregen na masturbatie, meer witte bloedcellen in hun lichaam hadden dan vóór een orgasme. Witte bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het vinden en aanvallen van bacteriën, virussen en parasieten. “Deze bevindingen tonen aan dat onderdelen van het aangeboren immuunsysteem worden geactiveerd door seksuele opwinding en een orgasme”, aldus de onderzoekers.

Functie van immuunsysteem

Tierney Lorenz, een klinisch psycholoog die seksuele gezondheid en immuniteit bestudeert, denkt ook dat masturbatie het immuunsysteem kan beïnvloeden, al is het dan niet op de manier die veel mensen denken. “Mensen denken bij immuniteit vaak aan de vatbaarheid voor een ziekte, maar het immuunsysteem doet veel verschillende dingen”, zo vertelt ze aan de website Mind Body Green. “Het helpt je lichaam te herstellen van wonden, te genezen na inspanning en in het geval van je menstruatie, helpt het het weefsel af te breken dat niet wordt gebruikt en later weer op te bouwen.”

Als het gaat om seksuele activiteiten, waaronder masturbatie, is het deel van het immuunsysteem dat bij vrouwen wordt aangetast, gerelateerd aan voortplanting. “Hoe meer iemand zich bezighoudt met seksuele activiteiten en masturbatie, hoe meer zij haar lichaam de boodschap zal sturen dat voortplanting een prioriteit is, en hoe meer het immuunsysteem zal handelen op een manier die aansluit bij die prioriteit”, zo legt Lorentz uit. In sommige opzichten zal dit in het voordeel van de persoon zijn, omdat voortplantingsmechanismen de reactiviteit op bepaalde auto-immuunproblemen kunnen verminderen, zo voegt ze eraan toe.

Lees ook:

Dit is de échte reden dat koppels na verloop van tijd minder seks hebben

Drie manieren waarop masturbatie je immuunsysteem kan helpen

1. Het kan je nachtrust versterken

Omdat voldoende slaap van cruciaal belang is voor het functioneren van het immuunsysteem, kan het geen kwaad om voor het slapengaan af en toe te masturberen. Volgens Lorenz zijn er meerdere onderzoeken die beweren dat masturbatie je kan helpen om sneller in slaap te vallen. Onderzoekers van een studie, gepubliceerd in de Frontiers in Public Health, ontdekten dat van de deelnemers die voor het slapengaan masturbeerden, 48,2 procent een betere slaapkwaliteit rapporteerde en 44,7 procent liet weten ook sneller in slaap te vallen. Van de personen die een orgasme bereikten door masturbatie, rapporteerde meer dan 50 procent een betere slaapkwaliteit. De resultaten waren hetzelfde voor zowel mannen als voor vrouwen.

2. Het kan helpen tegen stress

Veel mensen masturberen ter ontspanning en om stress te verminderen en onderzoek heeft aangetoond dat orgasmes ervoor zorgen dat er oxytocine vrijkomt, wat op zijn beurt de hoeveelheden van het stresshormoon cortisol kan verlagen. “We weten dat als je stressniveaus verlaagt, je algehele welzijn en immuunsysteem beter zijn”, zo vertelt arts Amy Shah.

3. Masturbatie telt als beweging

Wanneer je actief bezig bent verlaag je de stresslevels in je lichaam en zorg je ervoor dat je lichaam gezond is en beter in staat is om te vechten tegen bepaalde ziektes. Nu zal je met enkel en alleen seksuele activiteiten niet aan de aanbevolen hoeveelheid beweging per dag komen, maar het kan er zeker wel aan bijdragen. Je kunt masturberen dus eigenlijk best wel als een work-out zien!

Bron | Mind Body Green

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden