Margriet logo
Immuun voor corona: kan dat?  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Immuun voor corona: kan dat?

Heb je al eens vol verwondering gezegd dat je nog steeds geen corona gehad hebt of heeft je partner of die ene vriendin de dans tot op dit moment nog steeds ontsprongen? Grote kans dat je weleens geroepen hebt dat je misschien immuun bent voor corona. Maar kan dat eigenlijk wel?

Wij zochten het voor je uit!

Pestepidemie

Epidemieën zijn niet nieuw. In de zeventiende eeuw was er bijvoorbeeld al de pestepidemie. Frits Rosendaal, epidemioloog van het LUMC, vertelt aan EenVandaag dat er ook tijdens die epidemie al mensen immuun waren. Hij vertelt dat er in die periode in Engeland, op een paar mensen na, een heel dorp besmet werd. Later werd bewezen dat deze mensen die niet ziek waren een bepaald gen hadden, waardoor zij niet besmet konden worden.

Er worden nu verschillende onderzoeken gedaan naar de resistentie tegen corona. In het onderzoek van onderzoeksleider Cliona O’Farrely staat bijvoorbeeld de vraag ‘waarom krijgen sommige mensen geen COVID-19’ centraal. De onderzoeksleider zegt tegen Scientias dat er een groeiend besef lijkt te komen dat veel mensen een aangeboren resistentie tegen virale infecties hebben, iets wat zij en haar team al enkele jaren benadrukken. Dat zou kunnen verklaren waarom zij dus geen corona krijgen, ondanks dat gezinsleden wel ziek zijn.

Genetisch

Frits Rosendaal vertelt daarnaast dat ziektes ook verschillen bij mensen. De een wordt sneller ziek dan de ander. Dat is iets wat je bij ieder virus, of het nou gaat om een verkoudheid of een buikgriep, de pest of nu corona gaat. Bij de pest bleek volgens hem dat mensen die de ziekte niet kregen genetisch anders in elkaar zitten. Of zij echt immun waren, dat is natuurlijk de vraag. Volgens Rosendaal zou je eerder kunnen zeggen dat deze mensen minder bevattelijk waren en dat dit ook geldt voor corona.

Immuun voor corona door meer T-cellen

Een Britse studie die specifiek naar het negatief blijven testen is gedaan, voegt hieraan toe dat een resistentie tegen corona kan komen door een verhoogd aantal T-cellen. Een verhoogd aantal T-cellen kun je krijgen door het doormaken van een eerdere infectie met een coronavirus, zoals een gewone verkoudheid. Deze cellen overlappen deels met de immuuncellen die je aanmaakt na een besmetting met corona en kunnen er dus zorgen dat je immuun bent.

Bron | Scientias, EenVandaag, Women’s Health, Gezondheid en wetenschap

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden