Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ernstige hooikoorts? Misschien kan immunotherapie dan helpen

immunotherapie-hooikoorts.jpg

Als je erg veel last hebt van hooikoorts kan de huisarts of allergoloog voorstellen om immunotherapie te proberen. Door deze behandeling zul je merken dat je steeds minder klachten krijgt wanneer je in een omgeving vol stuifmeel bent.

We zochten voor je uit hoe immunotherapie precies werkt.

Immunotherapie tegen hooikoorts

Immunotherapie wordt ook wel ‘desensibiliseren’ genoemd: je immuunsysteem wordt minder gevoelig gemaakt voor bepaalde stoffen die het nu ziet als indringers en een allergische reactie veroorzaken. Dat gebeurt door telkens een klein beetje van het allergeen toe te dienen aan je lichaam. Dat kan op verschillende manieren gebeuren, bijvoorbeeld door druppeltjes te geven onder de tong of via een injectie in je bovenarm. Bij hooikoorts zul je bij immunotherapie dus steeds kleine hoeveelheden stuifmeel van grassen of bomen binnen krijgen. De hoeveelheid van het allergeen wat je toegediend krijgt wordt steeds groter, waardoor je een tolerantie opbouwt voor stuifmeel.

Lang proces

Maar voor je over je hooikoorts heen bent, moet je best een lang proces doorlopen. De behandeling van hooikoorts met immunotherapie kan wel drie tot vijf jaar duren, en dan ben je nog niet altijd helemaal genezen van je allergie. De behandeling bestaat uit twee fases: de instelfase en de onderhoudsfase.

Instelfase

De eerste periode van je behandeling noemen we de instelfase, en verschilt per allergeen. Meestal is deze periode zo’n zes tot elf weken lang. De instelfase is bedoeld om je lichaam te laten wennen aan de stof waarvoor je allergisch bent, en te testen hoe je op het allergeen reageert. Daarom wordt dit ook (bijna) altijd gedaan door een specialist in het ziekenhuis, en niet door je huisarts. Als eerste behandeling krijg je meestal drie injecties met het allergeen, met daartussen steeds een half uur wachttijd. Als je na deze injecties geen ernstige klachten hebt, mag je weer naar huis. Na die eerste behandeling moet je elke week een keer langskomen in het ziekenhuis, en krijg je een injectie met de stof die jouw hooikoorts veroorzaakt. De concentratie van die stof wordt elke week opgehoogd, tot na een aantal weken de maximale dosering bereikt wordt.

Onderhoudsfase

Als je die maximale dosering bereikt hebt en (bijna) geen bijwerkingen hebt, kom je in de onderhoudsfase. Deze periode duurt zo’n drie tot vijf jaar, afhankelijk van de allergenen en behandelvorm. Als je in de onderhoudsfase van immunotherapie tegen hooikoorts zit, ga je maandelijks naar het ziekenhuis om een injectie met een concentratie pollen te halen. Na de injectie wacht je dan dertig minuten, en als er geen allergische reactie volgt mag je weer naar huis.  Als het meer dan één pollenseizoen goed gaat met deze behandeling, kan de huisarts de injecties overnemen.

Lees ook: Kun je als volwassene nog over hooikoorts heen groeien?

Eén derde genezen

In het algemeen werkt immunotherapie volgens het UMCG bij ongeveer één derde van de patiënten zo goed dat zij geen medicijnen tegen hooikoorts meer hoeven te gebruiken. En één derde van de patiënten kan minder medicijnen gaan gebruiken. Bij de laatste groep van één derde, slaat de behandeling helaas niet aan. Dit ligt aan verschillende factoren, waaronder de klachten die je hebt, de allergenen die je klachten veroorzaken en de reactie van je lichaam op de behandeling. Voor je begint aan deze behandeling kan een specialist op basis van die factoren vaak een schattig maken van hoe succesvol immunotherapie kan zijn voor de behandeling van jouw hooikoorts.

Nadelen

Hoewel de behandeling voor veel mensen met ernstige allergieklachten een echte uitkomst is, heeft het ook nadelen. Zo is het een lange behandeling, die veel tijd kost en sommige mensen erg intensief vinden. Ook kan het een negatieve invloed hebben op andere aandoeningen, zoals astma of atopisch eczeem. Als deze klachten te ernstig worden, kan het zo zijn dat je moet stoppen met de behandeling. Dit zijn dus zeker dingen die je moet overwegen voor je kiest voor immunotherapie tegen hooikoorts.

Bron | UMCG, Hooikoorts.com
Beeld | iStock

Ook interessant