null Beeld

Ilse (50) zorgt elke dag voor haar moeder (78): “Een lach op haar gezicht zien: dáár doen we het voor”

- In samenwerking met TENA -

Verpleegkundige Ilse van de Leuvert (50) zorgt voor haar moeder (78), die naast veel fysieke klachten kampt met eenzaamheid. 'Van alle aandacht fleurt ze echt op'

null Beeld

‘“Twee jaar geleden, op de dag van zijn 81ste verjaardag, overleed mijn vader. Mijn moeder mist hem enorm. Daarnaast heeft ze veel fysieke kwalen en moet ze vaak naar het ziekenhuis. Mijn zus, broer en ik hebben twee jaar geleden de zorg voor haar op ons genomen. Iedereen heeft zijn eigen taak: mijn zus doet al het regelwerk, mijn broer klust en neemt haar eens per week mee naar huis en ik heb de dagelijkse zorg op mij genomen. Ik woon in de buurt, bezoek haar elke dag en let erop dat ze structuur in haar dag heeft, dat ze niet te lang in bed ligt, haar medicijnen slikt en eet en drinkt. Het alleen-zijn valt haar het zwaarst. We hebben daarom een netwerkje van vrienden en familie om haar heen opgebouwd. Haar broers komen op bezoek, net als een lieve vriendin, die met haar kookt en soms ook blijft logeren. En onze nicht is er voor mijn moeder zodra ze het alarm indrukt dat ze om haar nek draagt.

'Ze is een gezelligheidsmens, dat maakt het makkelijk om voor haar te zorgen'

Van alle aandacht fleurt ze echt op. Ze is nog adrem, heeft humor en is een echt gezelligheidsmens, wat het makkelijk maakt om voor haar te zorgen. Als we samen boodschappen doen, drinken we altijd even een kopje koffie, dat vindt ze heerlijk. Laatst vierde ik mijn vijftigste verjaardag en van dat feest heeft ze ook met volle teugen genoten. Haar eerste achterkleinkind was er ook en ze was zo trots als een pauw, alsof ze hem zelf op de wereld had gezet! Als ze haar oogjes straks sluit, heeft ze daar vrede mee, maar tot die tijd hopen we zo vaak mogelijk een lach op haar gezicht te zien. Dáár doen we het voor.”

Zet een mantelzorger in het zonnetje!

Ken je iemand die mantelzorg verleent aan een naaste? Margriet en TENA willen die persoon graag verrassen met een interview en fotoshoot voor Margriet. Ook maakt diegene kans op een overheerlijke high tea! Vul vóór 31 oktober 2016 hieronder je gegevens in en geef de naam op van de persoon die je te binnen schiet en schrijf er in het kort bij waarom juist diegene deze verrassing verdient.

Wie nomineer jij?

Lees ook:

Margriet (56): “Het voelt heel vanzelfsprekend om voor mijn moeder te zorgen”

"Annie (72) zorgt na een beroerte voor haar man Rinse (78): ‘Ik ben er voor hem, in goede én in slechte tijden’

Handig: 6 slimme mantelzorg apps

Mantelzorg? Zo herken je ondervoeding

tekst: sara luijters. fotografie: iris planting. visagie en styling: tirzah waasdorp.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden