null Beeld

‘Ik heb nu veel minder insuline nodig’

– In samenwerking met VGZ

Annette Souverijn-Saers deed mee aan Keer Diabetes2 Om van de stichting Voeding Leeft en heeft nu de regie over haar leven terug. Anders eten en bewust bewegen, daar draait het om.

Annette: “Dat veel suiker slecht is, weet iedereen. Maar wist je ook dat vijf gram koolhydraten gelijk staat aan één suikerklontje? Koolhydraten uit bijvoorbeeld brood worden door je lichaam omgezet in glucose en buikvet en van veel koolhydraten gaat je bloedsuikerspiegel schommelen. Dat is niet gezond. Met de juiste voeding heb ik nu een lagere en stabiele bloedsuikerspiegel. Ik ben heel dankbaar voor de rust in mijn lichaam en geest. Door vetrijk en koolhydraatbeperkt te eten, zit ik nu veel beter in mijn vel. Ik ben elf kilo afgevallen en hoef nauwelijks nog insuline te gebruiken.”

‘Mijn lichaam liep jarenlang op de verkeerde brandstof’

“Mijn lichaam vergelijk ik weleens met een dieselauto die altijd op benzine heeft gereden. Jarenlang tankte ik de verkeerde brandstof, namelijk koolhydraten en suikers in plaats van vet. Dat werkte niet, mijn lijf liep vast. Ik had weinig energie, was gevoelig voor blessures en werd steeds dikker. Om moedeloos van te worden! Maar het kan anders. Ik pas nu de nieuwe inzichten van het diabetesprogramma toe en houd het al meer dan een jaar prima vol. Nu ik mijn levensstijl heb aangepast en zie hoe positief dat uitpakt, wil ik dat graag met anderen delen. Mensen inspireren en coachen die net als ik uit de neerwaartse spiraal willen komen.”

Levensstijl aanpassen

Tamara de Weijer, als huisarts verbonden aan Keer Diabetes2 Om:

“Veel mensen met diabetes type 2 zijn het zat dat ze elk jaar iets zieker worden en meer medicatie nodig hebben. Wij leren ze hoe je op een veilige manier beter kunt eten en meer kunt bewegen. Door je levensstijl aan te passen is het mogelijk om minder insuline te gebruiken. In sommige gevallen is insuline zelfs niet meer nodig!”

Kijk op keerdiabetesom.nl voor meer informatie

null Beeld

Meer weten over verbeteringen in de zorg? vgz.nl/zinnige-zorg

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden