PREMIUM
‘Iemand vertelde mij dat ik een onfrisse adem heb. Hoe kan ik dat verhelpen?’
Om de week beantwoorden de experts van ons gezondheidspanel een vraag. Deze week: hoe verhelp je een slechte adem?
-
De tandarts
Didi Wittekoek-Landman is tandarts en mede-eigenaar van tandheelkundig Centrum Terbregge EMC. Ze werkt elke donderdag belangeloos als straattandarts in Rotterdam. -
De huisarts
Fleurique Franke is praktijkhouder van huisartsenpraktijk Franke in Weesp. -
De apotheker
Annemieke Horikx is apotheker en werkzaam bij de beroepsvereniging KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie).
Tandarts Didi Wittekoek-Landman:
“Iedereen heeft weleens last van een onfrisse adem. Dat is meestal eenvoudig op te lossen door de tanden een keer extra te poetsen. Bij een langdurige, constante slechte adem, spreken we van halitose. In de meeste gevallen zijn plaque-bacteriën de boosdoeners. Deze bacteriën groeien in het witte slijmlaagje op de achterkant van je tong. Bij het omzetten van etensresten – die de bacteriën gebruiken om te overleven – komt er een onaangename zwavelgeur vrij die de slechte adem veroorzaakt. Ook op en tussen de tanden nestelen zich bacteriën die een vervelende geur kunnen afgeven.”
“Het is dus belangrijk dat je zorgt voor de juiste mondhygiëne. Minimaal twee keer per dag je tanden én tong poetsen. Dat laatste kan met een speciale tongschraper, maar een tandenborstel werkt net zo goed. Poets je regelmatig, dan krijgen bacteriën niet de kans verder te groeien en voorkom je een slechte adem. De ruimtes tussen de kiezen, waar vaak etensresten blijven zitten, maak je schoon met een rager. Met een tandenborstel of flosdraadje kom je daar niet goed bij. Probeer dit meerdere keren per dag te doen. Leg de ragertjes overal in het zicht, bijvoorbeeld op je nachtkastje, je bureau of bij de bank, zodat je het niet vergeet. Begint je tandvlees na het rageren te bloeden? Dat is een teken dat het wat ontstoken is. Door het vuil te verwijderen en je mondverzorging netjes bij te houden zal je tandvlees vanzelf weer gezond worden en zullen vervelende geuren verdwijnen.”
“Als tandarts weet ik dat het hebben van een slechte adem een beetje een taboe onderwerp is. Mijn advies: blijf elkaar wijzen op een slechte adem. Je hebt het zelf namelijk niet altijd in de gaten, en het kan je sociale leven flink belemmeren. Heb je het idee dat je slechte adem blijft, overleg dit met je tandarts of mondhygiënist, zij kunnen je helpen zoeken naar een oplossing.”
3x dit wil je weten over halitose
- Ongeveer een op de acht mensen heeft een chronisch slechte adem.
- Bij zo’n 85 tot 90 procent van de gevallen ligt de oorzaak van halitose in de mondholte. Minder vaak komt het door maag-, keel- neus- en ooraandoeningen.
- Een slechte mondhygiëne veroorzaakt niet alleen vervelende geuren in de mond maar kan ook leiden tot gingivitis (tandvleesontsteking) of zelfs parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking).
Dit artikel komt uit de Digitale Editie van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in de Digitale Margriet staat? Klik hier.