Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Heb je ook het idee dat de tijd voorbij vlíégt? Dit is de oorzaak…

tijd-vliegt-reden.jpg

Kun je je die hete zomerdagen afgelopen augustus nog herinneren? Als je eraan terugdenkt, voelt het waarschijnlijk als de dag van gisteren. Of wat dacht je van kerst? Ook alweer anderhalve maand geleden. Maar als je terugdenkt aan je basisschooltijd, dan lijken de jaren veel langer te hebben geduurd…

Als je volwassen bent, lijkt de tijd veel sneller te gaan dan in je kindertijd. Volgens wetenschappers heeft dit meerdere oorzaken.

De verhouding ten opzichte van je levensduur

Psychologen stellen dat de gevoelsmatige duur van een jaar afhangt van de proportie ervan ten opzichte van je leeftijd. Als je tien jaar bent, is een jaar een tiende deel van je leven. Wanneer je veertig bent, is een jaar naar verhouding een veel kleiner deel van je leven. Om die reden lijkt een jaar wanneer je kind bent, veel langer te duren dan wanneer je volwassen bent.

Je leeft vaker op de automatische piloot

Wanneer je kind bent, zijn veel ervaringen nieuw voor je. Je hebt ze immers nog nooit meegemaakt. Naarmate je ouder wordt, maak je steeds minder unieke momenten mee. Veel dingen gaan op den duur op de automatische piloot. Autorijden, het huishouden, het ontbijt klaarzetten. Allemaal zaken waar je niet meer dagelijks bij stilstaat. We merken die dingen niet meer op, waardoor veel dagen op elkaar gaan lijken. Ook dit draagt bij aan hoe snel de tijd voorbij lijkt te gaan. Dingen die aandacht nodig hebben, lijken daardoor veel langer te duren.

Met opwinden, win je tijd

Naast deze psychologische factoren, hebben ook veranderingen in ons lichaam invloed op ons gevoel voor tijd. Wanneer je ouder wordt, maak je steeds minder dopamine aan. Dit hormoon speelt een rol in de manier waarop je tegen de tijd aankijkt. In een studie van de Universiteit in het Duitse Chemnitz onderwierpen onderzoekers hun proefpersonen aan twee tests. Ze registreerden daarbij hun hartslag en mate van opgewondenheid. In de eerste proef werden beide verhoogd door het doen van spieroefeningen. In een tweede test werd de deelnemers gevraagd hun adem in te houden. Dat verhoogde wel de opwinding, maar verlaagde tegelijk hun hartslag. Uit de resultaten bleek dat vooral een verhoogde opgewondenheid leidde tot het beter inschatten van de tijd.

Bron| HLN.be
Beeld |iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant