null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ibuprofen zorgt niet voor een ernstiger verloop van het coronavirus

Misschien kun je de berichten aan het begin van de pandemie in maart vorig jaar nog herinneren over dat je door ontstekingsremmers zoals ibuprofen mogelijk ernstiger ziek zou worden van het coronavirus. Uit een onderzoek van de Universiteit van Edinburgh blijkt nu dat dat niet het geval is.

Ook andere ontstekingsremmende pijnstillers zoals naproxen en diclofenac blijken veilig te gebruiken.

Coronavirus en ibuprofen

Aan de start van de pandemie werd gedacht dat je mogelijk ernstiger ziek zou kunnen worden van het coronavirus door het slikken van ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac, maar dat blijkt volgens een nieuwe studie niet te kloppen. Het gaat om de meest omvangrijke studie tot nu toe van de Universiteit van Edinburgh.

Er is gebruik gemaakt van de gegevens van 72.000 coronapatiënten die in de periode van januari 2020 tot augustus 2020 in 255 ziekenhuizen in Schotland, Wales en Engeland werden opgenomen. Daarvan hadden 4.211 coronapatiënten voor hun ziekenhuisopname ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID’s genoemd, ingenomen.

Uit de studie bleek het verschil in het verloop van de ziekte en de kans op sterfte tussen de coronapatiënten met en zonder dit soort NSAID’s verwaarloosbaar. Dat geldt ook voor de cijfers op het gebied van kunstmatige beademingen, bij mensen die extra zuurstof nodig hadden en coronapatiënten die op de intensive care kwamen te liggen.

Lees ook: Van soorten tot correct gebruik: dit wil je weten over pijnstillers

Veilig gebruik

De onderzoekers concluderen uit hun studie dat de bezorgdheid onterecht was, en bevelen artsen dan ook aan om net als voor de pandemie de NSAID’s te blijven voorschrijven. Volgens Ewen Harrison, hoogleraar aan de Universiteit van Edinburgh, is het bewijs met dit onderzoek nu echt duidelijk. Harrison laat weten dat dat zowel behandelaars als patiënten gerust zou moeten stellen om medicatie weer als normaal te gebruiken.

Bron | RTL Nieuws, Leeuwarder Courant

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden