null Beeld

Ibuprofen of toch paracetamol: wanneer gebruik je welke pijnstiller?

Hoofdpijn, spierpijn of juist een flinke kater? Dan neem je vas wel eens een pijnstiller. Maar welke pijnstiller helpt nou het beste tegen welke kwaal?

Twee soorten

Pijnstillers die in de gewone drogisterij te krijgen zijn, zijn in te delen in twee soorten: paracetamol, en NSAID. Dat laatste staat voor nonsteroidal anti-imflammatory drugs, en is een groepsnaam voor medicijnen zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen. Ze hebben allebei een iets andere werking, en iets andere bijwerkingen. Tegen het AD zegt huisarts Rutger Verhoeff dat je in principe paracetamol gebruikt bij lichte pijn, en je bij zwaardere pijn beter kunt kiezen voor een NSAID.

Paracetamol

Paracetamol hebben we bijna allemaal wel in huis, en is voor veel mensen de eerste keus als het gaat om pijnstillers. Het heeft twee belangrijke effecten: het werkt pijnstillend, en helpt koorts te verlagen. Over het algemeen is paracetamol een middel dat weinig bijwerkingen heeft, en het is daarom ook vaak de eerste keuze als iemand een pijnstiller nodig heeft. Paracetamol werkt vaak goed tegen griepachtige verschijnselen, koorts en hoofdpijn.

NSAID’s

In de tweede categorie van veelgebruikte pijnstillers vallen dus de NSAID, waaronder ibuprofen, diclofenac en naproxen. Naast het stillen van pijn en het verlagen van koorts, hebben deze middelen nog andere effecten. Deze helpen bijvoorbeeld ook om ontstekingen te remmen, en ze zorgen ervoor dat verkrampte spieren beter kunnen ontspannen. Daarom helpen deze pijnstillers vaak goed tegen spierpijn of menstruatiepijn. Maar deze medicijnen brengen wel wat meer bijwerkingen met zich mee. Ze kunnen namelijk je maagslijvlies aantasten, en daardoor voor maag- en darmklachten zorgen. Ook mensen die hart- of vaatziekten hebben kunnen beter voorzichtig zijn met deze pijnstillers, omdat deze hartfalen ernstiger kunnen maken.

Lees ook: Deze geneesmiddelen moet je volgens een apotheker áltijd in huis hebben

Ibuprofen, diclofenac of juist naproxen

Apotheker Jeroen van de Pol zegt tegen AD dat ibuprofen, diclofenac of naproxen eigenlijk soortgelijke medicijnen zijn. Ze werken bijna hetzelfde, maar met kleine verschillen. Van de Pol: “Diclofenac is soms wat milder voor de maag, maar riskanter bij hart- en vaatziekten. Naproxen werkt langer, maar kan meer maagklachten geven. En ibuprofen kan de bloedverdunnende werking van aspirine remmen.” Als je verder gezond bent, maakt het dus vaak maar weinig uit voor welke van deze pijnstillers je kiest.

Duur beter dan goedkoop?

Speciale pijnstillers voor menstruatiepijn of een paracetamol die éxtra goed werkt tegen griep zijn volgens de experts eigenlijk alleen marketingmiddelen. Of je kiest voor dure merkpijnstillers of een goedkoop pakje neemt van het eigen merk, maakt eigenlijk maar weinig uit. Wettelijk gezien mag er namelijk geen verschil zitten in de kwaliteit van deze producten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Radboud MC

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden