Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom mensen met hypochondrie het zwaar kunnen hebben in het najaar

waarom-hypochonders-het-extra-zwaar-kunnen-hebben-in-het-najaar.jpg

Ziek worden is voor niemand een pretje. Maar waar de een zich erbij neerlegt, probeert een ander uit alle macht om geen griepje op te lopen. Wanneer je extreem bang bent om ziek te worden kan het wel eens zo zijn dat je hypochondrie hebt. En dat is vooral in het najaar geen pretje.

Mensen met de angststoornis hypochondrie zijn al bij de eerste verkoudheidsklachten bang om iets ernstigs opgelopen te hebben.

Leven met hypochondrie

Bij enkele klachten staat de wereld van mensen met hypochondrie al op zijn kop. Zij hebben namelijk al heel snel de gedachte dat ze erg ziek zijn. Bij lichte lichamelijke klachten is het in de ogen van een hypochonder vaak al foute boel. Wanneer er ergens in of op het lichaam bijvoorbeeld ineens een steek, kramp of jeuk voelbaar is, kan dit voor een hypochonder al als iets vreselijks worden ervaren. Op zo’n moment zijn mensen met deze angststoornis er vaak al van overtuigd dat ze iets ernstigs mankeren. Zélfs als een arts of specialist later niets kan ontdekken, kunnen mensen met hypochondrie dit vaak niet van zich afzetten.

De herfst en de winter

Het is natuurlijk verschrikkelijk om steeds de dwanggedachte te hebben dat je ernstig ziek bent. En sommige periodes helpen hier ook niet bepaald bij. Integendeel zelfs: de maanden oktober, november, december en januari zijn zeker geen makkelijke maanden voor mensen met hypochondrie. Vaak wordt het in het najaar steeds kouder en natter, waardoor mensen sneller ziek kunnen worden. Mensen met hypochondrie zijn vaak het hele jaar door bang, maar voornamelijk in het najaar kan de spanning hoog oplopen. We krijgen in deze maanden allemaal wel een verkoudheid of griepje. Hoewel dat voor de meeste van ons maar weinig voorstelt, is dat voor mensen met hypochondrie dus wel anders. Voor hun ontstaat weer dat moeilijke moment, waarop ze denken een ernstige ziekte onder de leden te hebben.

Lees ook: 5 redenen waarom je verkoudheid maar niet overgaat

Onderliggende oorzaken

Vaak zijn de klachten van iemand met hypochondrie erg obsessief. Dit uit zich bijvoorbeeld in heel vaak handen wassen of plekken en situaties vermijden, om te voorkomen dat ze iets op kunnen lopen. Soms komt het voor dat de klachten in de jeugd al zijn ontstaan. In sommige families komen angstsoornissen bijvoorbeeld veel voor; dan ben je hier genetisch bepaald kwetsbaarder voor.

Maar ook op latere leeftijd kan een angstoornis als hypochondrie ontstaan. Bijvoorbeeld door bepaalde gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand uit je familie een ernsitge ziekte heeft of overleden is, waardoor je zelf enorm bang wordt dit ook te krijgen. Maar hypochondrie kan ook zeker ontstaan tijdens een heftige periode, zoals de huidige pandemie.

De pandemie

De coronacrisis is geen pretje voor de meeste van ons, maar voor mensen met hypochondrie zeker niet. Veel dingen rondom corona zijn nog onbekend. Zo is het bijvoorbeeld erg moeilijk te voorspellen wat mensen aan corona overhouden en hoe betrouwbaar het vaccin is. En dit maakt het een erg intense periode voor mensen met hypochondrie. Want snotterende mensen in het najaar in combinatie met corona zorgt voor meer onzekerheid en daardoor dus ook meer angst en zorgen voor de hypochonder.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Thuisarts.nl RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant