null Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

Hyperpigmentatie: wat is het en wat kun je hiertegen doen?

Een egale huidskleur heeft bijna niemand. Toch heeft de een wel meer last van allerlei verkleurde donkere plekjes op de huid dan de ander. Die donkere verkleuring noemen we ook wel hyperpigmentatie. Van het ontstaan tot de mogelijke behandelingen: dit wil je hierover weten. 

Zelfs blauw licht kan invloed hebben op de pigmentatie in je huid.

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie kun je herkennen aan de donkerdere, verkleurde plekjes op je huid. Dit kan een bruine of zelfs grijze of zwarte kleur hebben. Hyperpigmentatie ontstaat door een toename van pigment in je huid. Dat gebeurt wanneer het aantal pigmentcellen toeneemt. Maar hyperpigmentatie kan ook ontstaan wanneer de pigmentaanmaak toeneemt, terwijl het aantal pigmentcellen gelijk blijft, bijvoorbeeld onder invloed van hormonen of UV-straling.

Verschillende soorten

Daarnaast kan bij hyperpigmentatie onderscheid gemaakt worden tussen een aangeboren en verworven variant. Zo heeft Huidarts een uitgebreide lijst van huidaandoeningen waardoor hyperpigmentatie kan optreden. Hyperpigmentatie kan zich op één plek op de huid bevinden, maar ook verder over het hele lichaam verspreiden. Een goed voorbeeld hiervan zijn sproetjes en zonnevlekken. Verworven hyperpigmentatie komt vaak voor op je gezicht, nek en decolleté omdat deze het meest worden blootgesteld aan schadelijke factoren, zoals de zon.

Lees ook: Waarom je altijd zonnebrandcrème moet gebruiken, zelfs nu je meer binnen zit

Oorzaken voor hyperpigmentatie

De meest voorkomende oorzaak waarbij hyperpigmentatie optreedt is UV-licht. Door de zon wordt de productie van je pigment gestimuleerd. Maar ook warmte en zweet kunnen dit opwekken. Daarnaast kan ook luchtverontreiniging leiden tot donkere verkleuringen op je huid. In dat geval kan het de huid irriteren, waardoor het een overproductie van melanine veroorzaakt.

Ook je hormonen, zoals oestrogeen, kunnen de pigmentproductie stimuleren. En zelf het blauwe licht van het scherm van je telefoon, laptop of televisie kan leiden tot een kleurverschil.

Behandelingen

Allereerst kun je natuurlijk de blootstelling aan UV-straling, vuile lucht en blauwe schermen zo veel mogelijk beperken. Maar afhankelijk van de oorzaak van je hyperpigmentatie kan dit ook behandeld worden. Daarom is het altijd belangrijk om een dermatoloog in te schakelen om te kijken wat voor jou het beste werkt. Bij een milde verworven vorm van hyperpigmentatie kunnen ingrediënten als hydrochinon, vitamine C, azelaïnezuur, tretinoïne, kojinezuur en zoethoutwortelextract in verzorgingsproducten helpen.

Bij sproeten en zonnevlekken kunnen retinol, niacinamide en vitamine C een uitkomst bieden. Echter hebben de meeste mensen wel te maken met hyperpigmentatie, en daarnaast is met een paar gezellige sproetjes natuurlijk niks mis. Het behoort tot een van de zeven schoonheden, en zijn er zelfs mensen die tegenwoordig sproetjes laten tatoeëren. Daarom mag je er best trots op zijn als jij deze al van nature hebt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Huidarts, Harper's Bazaar

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 11 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week: een jaar corona: dit heeft het ons gebracht, een interview met Daphne Deckers, verzorgingstips voor grijs haar, 6 vragen aan 6 vrouwen uit de Tweede Kamer én we geven maar liefst 214 (!) boeken weg. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/Image Source

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden