null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hyperhidrosis: dít wil je weten over overmatig zweten

Transpireren is hartstikke gewoon: het is een natuurlijke manier om je lichaamstemperatuur te regelen. Maar als je last hebt van overmatig zweten, kan dat soms écht een probleem worden. Artsen spreken dan van hyperhidrosis.

We leggen uit wat hyperhidrosis is, wat de oorzaken zijn en welke behandelmogelijkheden er zijn.

Waarom zweten we?

Transpireren is eigenlijk een soort intern afkoelsysteem. Het zweet wordt geproduceerd in de zweetklieren, die we over ons hele lichaam verdeeld hebben. Die klieren staan in connectie met de hypothalamus, een gedeelte van het brein dat zorgt voor een stabiele lichaamstemperatuur. Wanneer je het warm hebt en je temperatuur vanbinnen naar boven de 37 graden uit dreigt te stijgen, geeft de hypothalamus een seintje om je lichaam te gaan zweten. De zweetklieren produceren dan extra veel vocht, waardoor het lichaam afkoelt.

Hyperhidrosis

Er is geen bepaalde hoeveelheid zweet waarbij we spreken van overmatig transpireren bij hyperhidrosis. Van overmatig zweten is sprake wanneer een transpiratie echt hinderlijk is in het dagelijks leven, door de hoeveelheid vocht of een zweetgeur die niet te voorkomen is. Denk bijvoorbeeld aan iemand die geen hand durft te geven door zweethanden, niet kan sporten door extreem veel zweten, zich meerdere keren per dag moet omkleden of zelfs niet meer naar buiten durft door het transpireren. Daarnaast kunnen soms gezondheidsproblemen ontstaan die het gevolg zijn van hyperhidrosis, waarna de diagnose gesteld wordt. Bijvoorbeeld schimmelinfecties, eczeem, wratten of rimpeling van de huid. Ongeveer 2,5 procent van de samenleving heeft last van hyperhidrosis.

Twee soorten hyperhidrosis

In grote lijnen zijn er twee soorten hyperhidrosis: een primaire en een secundaire variant. Bij primaire hyperhidrosis is er vaak geen duidelijke reden aan te tonen. Het overmatig zweten heeft niet te maken met het gebruik van geneesmiddelen of bijvoorbeeld een onderliggende aandoening. De precieze oorzaak hiervoor is niet bekend, al is wel duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt. Ongeveer 60 tot 80 procent van de patiënten met hyperhidrosis hebben familieleden met dezelfde aandoening. Vaak gaat het hier om overmatig zweten van een bepaald gedeelte van het lichaam, bijvoorbeeld het gezicht of de handen.

Secundaire hyperhidrose gaat samen met een onderliggende aandoening of een behandeling met bepaalde medicatie. Denk bijvoorbeeld aan een metabole of neurologische aandoening, maar ook medicatiegebruik, obesitas of diabetes kunnen de oorzaak zijn. In dit geval gaat het meestal om overmatig zweten over het hele lichaam, niet van bijvoorbeeld alleen de handen, voeten of oksels.

Behandelingen voor hyperhidrosis

Gelukkig zijn er wel verschillende behandelingen mogelijk voor hyperhidrosis. Waarschijnlijk heb je álle middelen van de drogist al geprobeerd, maar de huisarts kan je nog een ander middel voorschrijven: aluminiumchloride. Dit is een bestandsdeel dat in speciale rollers of sprays tegen zweten zit, en het zweten tot ongeveer 48 uur kan stoppen. Door het aanbrengen van aluminiumchloride op de huid raken de afvoergangen van de zweetklieren verstopt. Dit werkt wel alleen aan de handen, voeten en in de oksels, dus is niet voor iedereen een goede optie.

Ook kan een arts soms orale medicatie voorschrijven tegen het overmatig zweten. Deze middelen heten anticholinergica. Via de zenuwen onderdrukken zij de werking van de zweerklieren, waardoor de hyperhidrose afneemt. Deze hebben vaak wel vervelende bijwerkingen, zoals een droge mond, problemen met de stoelgang of slapeloosheid.

Botox tegen overmatig zweten

Helpt zo’n spray of roller onvoldoende en wil je geen medicijnen? Dan kun je naar een dermatoloog doorgestuurd worden voor een behandeling met botox. Dat ken je misschien als filler voor je gezicht, maar kan ook op de plekken waar je veel zweet ingezet worden. Door meerder kleine injecties met botox kunnen de zweetkliertjes (tijdelijk) worden uitgeschakeld. Deze behandeling werkt voor ongeveer zes tot twaalf weken. Daarnaast is er nog een aantal therapieën met warme en koude baden te proberen, waarbij de zenuwen met kleine stroomschokjes uitgeschakeld worden.

Operatie

Als die opties niet genoeg gedaan hebben, kan een operatie soms oplossing bieden tegen hyperhidrosis. Bij zo’n kijkoperatie wordt via een klein sneetje aan de voorkant van je oksel de zenuw naar de zweetklieren in je hand of oksel doorgesneden. Daardoor worden er geen zweetprikkels gestuurd naar die plekken, waardoor de klachten vrijwel direct afnemen. Het is een ingreep waar je goed over na moet denken: elke operatie heeft natuurlijk risico’s, zeker onder volledige narcose.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Huidarts, Isala, Huisarts en Wetenschap

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden