Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít gaan Nederlanders anders doen op het gebied van hygiëne na het virus

dit-gaan-nederlanders-anders-doen-op-het-gebied-van-hygiene-na-het-virus.jpg

Wordt alles na de coronacrisis weer als voorheen, of zijn we als land aardig wakker geschud? Hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity deed onderzoek naar onze kijk op hygiëne als gevolg van de crisis, en ontdekte dat Nederlanders van plan zijn dingen heel anders te gaan doen, óók wanneer de maatregelen voorbij zijn.

Maar liefst 67 procent van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan voortaan meer op hygiëne te blijven letten.

Andere kijk op hygiëne

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1165 werkende Nederlanders boven de achttien jaar. Hen werd gevraagd of ze bepaalde maatregelen van het RIVM blijven aanhouden, ook nadat deze maatregelen versoepeld worden. Het antwoord was overtuigend ja: twee derde van de Nederlanders wil ook na de coronacrisis anders met hygiëne blijven omgaan. Niet alleen op kantoor, waar het onderzoek met name over ging, maar bijvoorbeeld ook bij het begroeten van kennissen.

Geen drie zoenen of hand meer

Zo zegt 62 procent van de Nederlanders geen drie zoenen meer te willen geven als begroeting. Ook zegt meer dan de helft (55 procent) terughoudend te blijven met het geven van een hand als begroeting. Alternatieven voor begroetingen werden er ook genoemd, zoals zwaaien of de hand opsteken (35 procent), knikken (24 procent), of de yoga/Namasté-groet (14 procent). De typisch Hollandse gewoonte om iedereen even een handje of drie zoenen te geven op een kringverjaardag, lijkt er dus niet meer in te zitten.

Vergrootglas op onze gewoontes

Dat we ook na de coronacrisis dingen anders willen blijven doen, is niet zo gek, zegt Gertie Eikenaar, communications director van Essity. “Het coronavirus heeft een vergrootglas gelegd op onze omgang met hygiëne. Zo weten we nu allemaal dat we beter kunnen niezen in de elleboog en regelmatig onze handen moeten wassen. Dit onderzoek laat zien dat het coronavirus voor een meerderheid van de Nederlanders naar verwachting een blijvende invloed heeft op de werksituatie en hun kijk op hygiëne”, zegt ze hierover.

Bron | Essity
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant