thuiswerken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hybride werken: dit is het en dit zijn de mogelijke gevolgen

We werken allemaal alweer langere tijd thuis. Maar nu de wereld langzamerhand opent, zal er weer meer op kantoor gewerkt worden. Hybride werken noemt men dat. Maar echt gezond, dát is die afwisselende werkplek niet.

Dat blijkt uit onderzoek van Acerta, KU Leuven en vaktijdschrift #ZigZagHR.

Coronamaatregelen

Terwijl er vroeger vrijwel van iedere werknemer verwacht werd om vijf dagen per week op kantoor te verschijnen, is dat anno 2022 wel anders. Door de coronamaatregelen werkten we allemaal langere tijd vanuit huis - en sommigen doen dat nóg steeds.

Hybride werken

Het resultaat? Steeds meer mensen prefereren een afwisseling van op kantoor en vanuit huis werken. Hybride werken noem je dat. Steeds mee werkgevers gaan akkoord met dergelijke regelingen, en vinden het prima als men bijvoorbeeld maar drie van de vijf dagen op kantoor verschijnt.

Positieve ontwikkeling

Het brengt vele voordelen met zich mee. Op de dagen dat je thuiswerkt heb je geen reistijd, en houd je dus meer tijd over voor andere dingen zoals sport. En mensen met (klein)kinderen kunnen de uren die ze normaliter in de auto of het openbaar vervoer spenderen, nu doorbrengen met hun kinderen.

Nadelig gevolg

Het klinkt als een ideale situatie, maar volgens een recente studie van Acerta, KU Leuven en vaktijdschrift #ZigZagHR blijkt het echter niet zo goed voor je energielevels te zijn. 72 procent van de ondervraagde werknemers gaf namelijk aan zich vermoeider te voelen door het hybride werken. Het continu verplaatsen van werkplek zou uitputtend zijn, en vermoeiender dan fulltime buitenshuis werken..

Minder routine, meer stress

De Amerikaanse organisatiepsycholoog Elora Voyles verklaart aan de BBC dat deze onderzoeksresultaten haar niet verbazen. “Naarmate 2021 voorbij ging, merkten we dat mensen steeds minder positief waren over hybride werken. Het voelt heel ‘van de hak op de tak’ en het maakt het lastiger om een dagelijkse routine te onderhouden. Terwijl een consistente routine voor minder stress zorgt”, aldus de psycholoog.

Bron | HLN

Anne-Flore MullerGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden