Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van vaginale droogte? Dit ingrediënt schijnt het wondermiddel te zijn

hyaluronzuur-tegen-vaginale-droogte.jpg

Heb je last van vaginale droogte? Je bent lang niet de enige. Ongeveer de helft van alle vrouwen krijgt hier na haar 55ste last van. Maar de oplossing is nabij. Een injectie met hyaluronzuur zou volgens deze gynaecoloog wonderen doen bij vaginale droogte. 

Gynaecoloog Sofie Pelckmans van het gynaecologisch centrum in Mechelen legt aan Het Laatste Nieuws uit dat vaginale droogte ontstaat door een tekort aan oestrogenen. Gemiddeld neemt de aanmaak van oestrogeen rond je veertigste langzaam af. Rondom de overgang maakt je lichaam al ongeveer 60 procent minder oestrogeen aan.

Door een dalend oestrogeengehalte neemt ook de natuurlijke aanmaak van hyauronzuur af. Dit is een belangrijk bindweefsel van het vaginaweefsel. Bij een afname wordt je vaginaweefsel dunner en droger. 

Hyaluronzuur tegen vaginale droogte

Er bestaan verschillende middeltjes om vaginale droogte te bestrijden, maar een injectie met hyaluronzuur is daarbij nog redelijk nieuw. Pelckmans legt uit dat zij de behandeling tegenwoordig bij consultaties altijd voorlegt, omdat de behandeling effectief is gebleken en veel patiënten hierdoor zijn geholpen. Een hyaluronzuurbehandeling bestaat uit ingreep van vijf á tien minuten waarbij de patiënt een hyaluronzuurinjectie krijgt. 

Lees ook: Déze verrassende voedingsmiddelen bevatten veel hyaluronzuur

Andere middelen

Naast een hyaluronzuurinjectie bestaan er ook hormoonvrije vaginale tabletten met hyaluronzuur, ook wel ovules, die vaginale droogte tegengaan. Deze tabletten gebruik je in de meeste gevallen als een kuur, en breng je dagelijks voor het slapengaan in voor een bepaald aantal dagen. Verder bestaan er ook nog speciale hormoonvrije gels met hyaluronzuur die het vaginaweefsel bij droogte herstellen en verzorgen.

Dit soort producten zijn verkrijgbaar bij de apotheek en drogist. Meestal heb je geen doktersrecept nodig, maar mocht je het fijn vinden dan kun je vooraf wel advies vragen aan de huisarts of gynaecoloog wat bij jouw klachten het beste werkt. Voor een behandeling met een hyaluronzuurinjectie moet je uiteraard wel langs de gynaecoloog. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | Het Laatste Nieuws, Ymea, Hyalofemme
Beeld | Getty Images

M08 Cover HR JPG

Margriet 08 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: liefde vinden tijdens lockdown, een interview met Lilianne Ploumen, dossier schaamte, 15x lekker weg voor 2 en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant