Margriet logo
Blijf getrouwd: huwelijken die lang duren verkleinen de kans op dementie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Huwelijken die lang duren verkleinen de kans op dementie

Scheiden, nooit trouwen of alleenstaand zijn. Volgens nieuw onderzoek zijn dit allemaal zaken die het risico op dementie verhogen. Onderzoekers zagen dat het juist goed is om lang getrouwd te blijven.

Al jaren gelukkig getrouwd met de liefde van je leven? Dan heb je een kleinere kans op het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd. Dat blijkt uit een studie van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie en het Noorse Instituut voor Volksgezondheid

Onderzoek

Aan dit onderzoek deden 150.000 deelnemers mee. Er werd gekeken naar fysieke gezondheidsfactoren, zoals hoge bloeddruk, diabetes, obesitas, weinig beweging en roken, maar ook naar de mentale gezondheid van de deelnemers. Zo werd er onderzocht of de deelnemer psychische problemen had en hoe zijn of haar sociale kring eruitzag. Daarnaast werd gekeken naar de burgerlijke staat. De vraag was of dit gerelateerd kon worden aan dementie of andere cognitieve stoornissen. Uit de resultaten blijkt dat deelnemers die langdurig getrouwd waren het laagste risico op dementie hebben. Gescheiden en alleenstaande deelnemers bleken relatief vaker aan dementie te lijden.

Kinderen

“Wat dementie precies veroorzaakt, is nog onbekend,” vertelt Asta Håberg, arts in het St. Olav’s Hospital, professor bij NTNU en onderzoeker bij NIPH/FHI. “Dit onderzoek geeft aan dat getrouwd zijn en een lager risico op dementie met elkaar verbonden zijn, maar we weten niet waarom.” Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mensen die getrouwd zijn vaker gezonder leven. Toch werd er in dit onderzoek geen bewijs gevonden om deze stelling te ondersteunen.

Wel werd ontdekt dat het hebben van kinderen een grote rol speelt en het risico op dementie met maar liefst zestig procent verminderde onder de gehuwde groep. “Er wordt gezegd dat, als je kinderen hebt, je meer cognitief betrokken blijft. Zo heb je regelmatig interactie met anderen en doe je mee aan activiteiten waar je anders niet aan mee zou doen. Hierdoor worden je hersenen gestimuleerd waardoor deze mogelijk beter gaan werken. Zo bouw je een soort cognitieve reserve op,” licht Håberg toe.

Nog veel onbekend

Of getrouwd zijn en het hebben van kinderen daadwerkelijk beschermen tegen dementie is nog niet zeker, omdat ook de opleiding die je hebt gedaan kan bijdragen aan de hoeveelheid cognitieve reserves die je opbouwt.

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden