Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom het voor veel mensen zo moeilijk is om hulp te vragen

waarom-het-voor-veel-mensen-zo-moeilijk-is-om-hulp-te-vragen.jpg

Hulp vragen moeilijk? Dat gevoel is voor veel vrouwen herkenbaar, maar waarom vinden we het toch zo moeilijk om hulp te accepteren? Een psycholoog legt uit waar dit gevoel vandaan komt.

Het verschijnsel wordt ook wel ‘hyper-independence’ genoemd.

Waarom hulp vragen zo moeilijk is voor veel vrouwen

Onafhankelijk zijn is in de basis een goede eigenschap -je eigen boontjes kunnen doppen en weten dat je voor jezelf kunt zorgen is wel zo fijn. Maar je kunt ook doorslaan in deze behoefte: wat als je nooit hulp durft te vragen, ook niet in situaties waar niemand alleen uit zou komen? Dan is het een reden tot zorg, als je het aan Dr. Mariel Burque vraagt. Deze psycholoog deelt regelmatig haar wijsheden op social platform TikTok, en waarschuwt mensen voor wat ze noemt ‘hyper-independence’, ofwel over-onafhankelijkheid. Wat ze ermee bedoelt? Je zit in een lastige situatie, maar durft geen naaste om hulp te vragen. Omdat je het van jezelf helemaal in je uppie moet oplossen, omdat je bang bent dat anderen het gek vinden dat je om hulp vraagt of omdat je je eigen situatie teniet doet (“Zo erg is het allemaal niet”). Wat de reden ook is: volgens Burque lijden veel mensen onbewust aan over-onafhankelijkheid.

Lees ook
Wat zou jij doen? ‘Mijn vriendin is geopereerd en weigert alle hulp’

Over-onafhankelijkheid

Burque noemt over-onafhankelijkheid een survival mechanism, een manier om te overleven zoals je altijd al hebt gedaan. ‘Je bent zo gewend aan dingen zelf doen, voor jezelf zorgen op elke mogelijke manier en geen andere ziel nodig hebben,’ aldus Burque, ‘dat je terug blijft gaan naar dit gevoel.’ Ze verklaart deze karaktereigenschap door wat er eerder in iemand haar leven is gebeurd. ‘Hyper-independence is het resultaat van iemand die alle vertrouwen is verloren dat een ander goed voor haar kan zorgen, meestal omdat niemand dat deed terwijl ze opgroeide. En dus moest ze manieren zoeken om voor haarzelf te zorgen.’ Andere gevoelens die vaak bij over-onafhankelijkheid opspelen zijn eenzaamheid, extreme zelfkritiek en je moeilijk kwetsbaar durven opstellen.

Zo vraag je sneller om hulp

Zet ergens te (veel) voor, en je weet dat het niet goed zit. Dat geldt dus ook voor onafhankelijkheid. Gelukkig geeft Burque ook tips om er van af te komen: ‘Laat vandaag één iemand een klein ding voor je doen, en schrijf op hoe het voelde om alles een beetje te laten gaan.’ Misschien uit je comfortzone, maar volgens de psycholoog een kleine eerste stap naar vaker hulp durven vragen.

Beeld | Getty Images
Bron | Stylist

Ook interessant