null Beeld Getty Images/PhotoAlto
Beeld Getty Images/PhotoAlto

Huisartsen gaan psychische bijwerkingen van de pil meer benadrukken

Huisartsen gaan, bij gesprekken over de anticonceptiepil, meer benadrukken dat er ook psychische bijwerkingen aan kunnen zitten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: stemmingswisselingen, depressieve gevoelens en minder zin in seks.

Dat staat in de nieuwe huisartsenrichtlijn van het Nederlands

Huisartsen Genootschap (NHG).

Nieuwe anticonceptierichtlijn

Deze nieuwe anticonceptierichtlijn adviseert huisartsen om de mogelijke bijwerkingen van de anticonceptiepil te bespreken met een vrouw die aan de pil wil beginnen. Ook wordt aangeraden om na drie maanden een evaluatie in te plannen, om te kijken hoe de pil bevalt. Op de checklist van de NHG stonden al: tevredenheid met de pil en hoe het gaat met dagelijks slikken. Nu komen daar dus vragen bij over eventuele psychische klachten, zoals: depressiviteit of stemmingswisselingen, en ook over het libido. Dat deze richtlijn vernieuwd is, kwam volgens de NHG vooral vanuit de huisartsen zelf, omdat zij merkten dat er al veel vragen waren over de psychische bijwerkingen van de pil. Deze nieuwe richtlijn is er daarom om alle medische kennis op dit gebied samen te voegen.

Lees ook: Maakt de anticonceptiepil je echt een andere versie van jezelf?

Bijwerkingen anticonceptiepil

De anticonceptiepil kan – zoals elk medicijn – bijwerkingen hebben. De bekendste daarvan zijn lichamelijk: hoofdpijn, gewichtstoename, een groter risico op trombose en een kleine toename van het risico op borstkanker. Maar dat sommige vrouwen ook psychische klachten hebben door de pil, is minder bekend. Toch zijn die psychologische effecten van de pil niets nieuws. In elke bijsluiter van de pil staat dat ongeveer één op de honderd vrouwen psychische bijwerken ervaart, zoals stemmingsveranderingen, zegt Agnes Kant, directeur van bijwerkingencentrum Lareb tegen de Volkskrant.

Depressieve gevoelens enstemmingswisselingen

De anticonceptiepil wordt veel gebruikt in Nederland: in 2018 verstrekten openbare apotheken aan 1,6 miljoen vrouwen hormonale anticonceptie. In totaal ontving Lareb 528 meldingen met daarin 772 psychische bijwerkingen over anticonceptiepillen. De meest gemelde bijwerking is die van depressieve gevoelens, gevolgd door stemmingswisselingen. Maar of die psychische klachten ook echt veroorzaakt zijn door de pil, is moeilijk vast te stellen, omdat deze verschillende redenen kunnen hebben.

Meer aandacht

Het aantal meldingen over bijwerkingen van de pil is de laatste jaren wat gestegen. Maar volgens Kant zegt dat niet per se iets over hoeveel vrouwen last hebben van deze bijwerkingen. Omdat de psychische bijwerkingen van de pil de laatste jaren meer in het nieuws waren, melden mensen soms later alsnog bijwerkingen bij Lareb, omdat ze eerder misschien niet wisten dat ze dit konden doen. Kant is blij met de aanpassing van de richtlijn. Kant wil geen angst zaaien over de pil, maar wel dat er serieus naar bijwerkingen gekeken wordt.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de Volkskrant

Beeld | iStock

Ilse van RoekelGetty Images/PhotoAlto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden