Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is waarom steeds minder vijftigplussers naar de huisarts gaan

dit-is-waarom-steeds-minder-vijftigplussers-naar-de-huisarts-gaan.jpg

Pijn, aanhoudende ziektes en onhandige ongelukjes. De meeste Nederlanders gaan gelijk naar de huisarts wanneer ze last hebben van lichamelijke klachten. Maar opvallend is dat dit onder vijftigplussers de laatste jaren steeds meer afneemt.

Het Nederlandse platform Startpagina.nl ondervroeg 1.721 Nederlanders van vijftig jaar en ouder. Driekwart (76 procent) van de Nederlandse ouderen gaf aan bij fysieke klachten direct naar de huisarts te gaan. Maar onder vijftigplussers lijkt deze keuze steeds minder vanzelfsprekend te worden.

Naar de huisarts

In 2018 ging nog 80 procent van de vijftigplussers naar de huisarts. Maar het percentage vijftigplussers dat bij klachten naar de huisarts stapt, neemt volgens het onderzoek af. De daling is zichtbaar in alle leeftijdscategorieën. Bij de senioren van 79 jaar en ouder kiest 82 procent voor de huisarts, ten opzichte van 89 procent in 2018. Bij de jongere ouderen (49 tot 63 jaar) daalde het percentage van 78 naar 73 procent.

Verschuiving

Uit het onderzoek blijkt dat ouderen er steeds vaker voor kiezen om hun klachten, al dan niet via internet, zelf uit te zoeken. “De huisarts staat nog steeds hoog in het aanzien bij oudere Nederlanders”, concludeert Leon Dekker, woordvoerder van Startpagina.nl. “Maar er is wel degelijk een verschuiving zichtbaar.” Van de vijftigplussers die niet naar de huisarts gaan zegt 43 procent dat klachten ‘meestal vanzelf’ weer over gaan. Bovendien lijkt ook de ‘zin’ om naar de huisarts te gaan af te nemen. Zo’n 12 procent gaf dit als reden aan ten opzichte van 9 procent in 2018.

Lees ook
Voor deze aandoeningen schamen we ons het meest bij de huisarts

Googelen naar kwaaltjes

Googelen op aandoeningen is de laatste jaren de normaalste zaak van de wereld geworden. Begin dit jaar werd bekend dat Nederlanders van alle Europeanen het meeste zoeken op internet naar gezondheidsproblemen. Ook bij vijftigplussers neemt deze trend toe. Het aantal patiënten dat hun klachten liever opzocht op het internet steeg bovendien met 3 procent.

Bron | MedicalFacts, NOS
Beeld | iStock

Ook interessant