Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen de griep: werken ze echt? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen griep: werken ze echt?

Met het griepseizoen in aantocht zoeken we allerlei manieren om ons immuunsysteem even op te krikken. In plaats van dure medicijnen probeer je misschien liever eerst wat huis- tuin- en keukenmiddeltjes. Maar werken die echt?

Als je griep hebt, kun je je van het ene op het andere moment ineens goed ziek voelen. Vaak heb je koorts en heb je last van niezen, hoesten of keelpijn. Het lijkt op een verkoudheid, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de twee. Griep is namelijk een ernstigere ziekte en verkoudheid gaat meestal niet gepaard met koorts. Ook heb je over het algemeen minder lang last van een verkoudheid en eventuele complicaties (denk aan een longontsteking) komen ook voornamelijk voor bij de griep.

Griep voorkomen of genezen

Het is lastig om de griep te voorkomen of genezen. Volgens het Nivel is zelfs de enige efficiënte, bewezen methode, vaccinatie. Dit gaat dus om de griepprik die elk najaar gegeven wordt aan 60-plussers en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om mensen met een longaandoening, nierklachten, diabetes, een verminderde weerstand of een hartziekte. Ook gezonde, zwangere vrouwen, mensen met morbide obesitas en mensen met epilepsie krijgen de griepprik.

Toch zijn er ook andere middelen die de griep kunnen voorkomen, namelijk antivirale medicijnen. Deze worden (in principe) gereserveerd voor een pandemie en zijn dus lang niet altijd te verkrijgen. De reden hiervoor is dat het verspreiden van antivirale medicijnen kan zorgen voor toenemende resistentievorming voor het medicijn. Dat betekent dat het minder goed werkt wanneer het echt nodig is.

Medicijnen tegen de griep

Zoals we al benoemden zijn er geen medicijnen die de griep kunnen voorkomen of genezen, maar er zijn wel medicijnen die de klachten kunnen verlichten. Zo kun je een paracetamol nemen om de pijn te verminderen. Ook kan de koorts hierdoor lager worden. Er kunnen ook antibiotica voorgeschreven worden door een huisarts, maar dit gebeurt alleen als de arts denkt dat je een longontsteking hebt door een bacterie. Tegen griep zelf helpt dit namelijk niet. Ook zijn er mensen die virusremmers krijgen van hun huisarts, maar ook dit is maar voor een kleine groep die een veel grotere kans heeft op ernstige gevolgen van de griep. Dit gaat bijvoorbeeld om mensen met een lage afweer door ziekte, medicijnen of chemotherapie, ouderen met een erg slechte gezondheid en mensen met een ernstige hart-, long-, lever- of nierziekte.

Grog

Naast de mogelijke medicijnen, zijn er ook veel huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes die rondgaan als mogelijk medicijn tegen de griep of als middel om de griep te voorkomen. Wie is er bijvoorbeeld niet opgegroeid met grog? Dit drankje werd oorspronkelijk gemaakt van heet water en rum, maar tegenwoordig wordt er ook citroensap en kaneel bijgedaan. De gedachte erachter is dat je dit drinkt en vervolgens meteen gaat slapen. Terwijl je in bed ligt zou je ontzettend gaan zweten, waardoor de koorts de volgende dag gezakt is en je neus weer open is. Maar helpt het echt? Dat is nooit wetenschappelijk bewezen. Wel is bekend dat alcohol niet de beste drank is als je de griep hebt, omdat (veel) alcohol ervoor zorgt dat je uitdroogt. En juist hydratatie is belangrijk.

Water

Daarmee komt meteen het volgende middeltje dat iedereen in huis heeft: water. Het klinkt misschien simpel, maar water of thee drinken is ontzettend belangrijk als je ziek bent. Drink dus minstens 1,5 tot 2 liter vocht per dag, om te voorkomen dat je uitdroogt. Je verliest namelijk veel vocht door het vele zweten en dit moet je weer aanvullen.

Kippensoep

Nog zo’n middel waarvan beweerd wordt dat het helpt tegen griep en verkoudheid. Maar ook hierbij is het maar sterk de vraag of kippensoep wel echt een genezende werking heeft. Wetenschapsexpert Martijn Peters zegt daarover tegen het AD: “Eén ding kunnen we met zekerheid zeggen: een kopje kippensoep zal jouw verkoudheid niet magischerwijs laten verdwijnen. Het zou wel voor mildere symptomen kunnen zorgen. Al is het wetenschappelijk bewijs daarvoor nogal beperkt. Een wetenschappelijke studie uit 2000 toont wel aan dat kippensoep helpt bij het verminderen van de ontsteking in de bovenste luchtwegen, eentje met heel wat vervelende symptomen.” Kippensoep helpt dan ook voornamelijk op het gebied van hydratatie, net zoals water en thee. Daarnaast is het een bron van vitaminen en dat kan vanzelfsprekend ook geen kwaad als je ziek bent.

Kool

Dit voedingsmiddel zou niet per se helpen tegen griep, maar wel tegen één van de symptomen: keelpijn. Kool (zowel rode als witte) zit vol met antioxidanten die kunnen helpen bij het herstel van een verkoudheid of de griep. Kook de kool en eet het als een snack en je merkt dat je keelklachten verlichten. Als je de kool roerbakt met olijfolie en kurkuma zouden je klachten nog verder verlicht kunnen worden.

Ui

Nog zo’n middeltje wat vaak genoemd wordt: ui. Er wordt weleens gezegd dat je een ui naast je bed moet leggen om ervoor te zorgen dat je holtes opengaan. Huisarts Tanya Tolido zegt tegen het AD dat dit een typisch oma-weet-raad-trucje is: “Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het helpt. In dit geval denk ik: baat het niet, dan schaadt het niet. Als je een ui snijdt, gaan je ogen tranen door het stofje synpropaanthial-S-oxide. Maar ik kan mij niet voorstellen dat dit verlichting geeft van de luchtwegen.”

Bron | Thuisarts, Nivel, AD, Good Housekeeping

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden