Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je zo veel huilen dat je tranen opraken?

kun-je-zo-veel-huilen-dat-je-tranen-opraken.jpg

Sommige mensen huilen meer dan anderen, dat is niets om je voor te schamen. Van verdriet, blijdschap, ontroering, door hormonen of als je uien staat te snijden. Tranen zijn er soms gewoon zonder dat je er bij stilstaat, maar kunnen ze ook opraken?

Er is soms niets lekkerder dan een potje huilen.

Verschillende soorten tranen

Ad Vingerhoets is voormalig professor emotie en welbevinden aan de Universiteit van Tilburg en vertelt tegen Women’s Health dat er drie verschillende soorten tranen zijn:

  1. Basale tranen: deze worden uitgescheiden door kleine traankliertjes die zich onder de oogleden verbinden. Deze kliertjes dienen ter bescherming en voeding voor je ogen.
  2. Reflex- of irritatietranen: deze tranen worden geactiveerd wanneer je een ui snijdt. Ze spoelen als het ware je oog schoon. Er is sprake van een prikkel van buitenaf (bijvoorbeeld een vuiltje) waardoor je oog een seintje stuurt naar je hersenen waardoor je uit reflex gaat huilen.
  3. Emotionele tranen: deze tranen komen uit dezelfde traanklier als je reflextranen. Bij emotionele tranen stuurt het emotionele deel van je hersenen, zodra er sprake is van een hevige emotie, een signaal naar de traanklier.

Lees ook
Moet je altijd huilen tijdens films? Dít zegt het over je persoonlijkheid

Kunnen tranen opraken?

Volgens Ad Vingerhoets kunnen tranen nooit opraken. Tranen zijn eigenlijk hetzelfde als zweet en speeksel en bestaat uit water, zout, eiwitten en hormonen. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Natuurlijk kan het wel zo zijn dat je emotie afneemt of verandert naarmate je een huilbui hebt gehad, maar fysiek kunnen je tranen nooit op zijn volgens Vingerhoets.

Wat wel kan, is dat je geen emoties meer voelt. Dit kan bijvoorbeeld als je een zware depressie hebt of een traumatische ervaring hebt gehad. Het vermogen om te huilen kan dan verloren gaan. Als je dit meemaakt is het verstandig om hulp te zoeken.

Vijf feitjes over tranen

  1. Alleen mensen huilen om emotionele redenen. Dieren kunnen dat niet. Ook niet als je kat of hond ‘jankt’.
  2. Als je huilt van blijdschap komt de eerste traan uit je rechteroog.
  3. Huil je van verdriet, dan kom de eerste traan uit je linkeroog.
  4. Niet heel verrassend: vrouwen huilen gemiddeld 20 tot 50 keer per jaar en mannen maar 5 tot 20 keer. Een van de verklaringen hiervoor is dat het vrouwelijk hormoon prolactine drempelverlagend werkt om te huilen, terwijl het mannelijk hormoon testosteron juist drempelverhogend werkt.
  5. Soms huil je tijdens het gapen. Dit komt omdat je ogen worden dichtgedrukt doordat je zoveel mogelijk zuurstof naar binnen ademt. Dit zet druk op de traanbuizen en daardoor wordt er traanvocht geproduceerd dat naar buiten komt in de vorm van tranen.

Alle drie de soorten tranen kunnen fysiek dus niet opraken. Als je je soms voelt alsof je helemaal uitgehuild bent, komt dat waarschijnlijk omdat je heel vermoeid bent. Geef je daarom eens over om een lekker potje te huilen. Wij vrouwen doen dit gemiddeld 20 tot 50 keer per jaar, maar gelukkig kunnen onze tranen toch niet opraken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health, Cosmopolitan
Beeld | iStock

Ook interessant