Huiduitslag na zwemmen in natuurwater? Misschien heb je zwemmersjeuk Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Huiduitslag na zwemmen in natuurwater? Zó herken je zwemmersjeuk

Heb je na het zwemmen in zoet natuurwater een brandende, rode en bobbelige uitslag op je huid gekregen? Dan is de kans groot dat je last hebt van zwemmersjeuk. Dat is een soort huiduitslag die vooral in het late voorjaar en de zomer regelmatig voorkomt.

Goed om te weten als je regelmatig in natuurwater zwemt.

Wat is zwemmersjeuk?

Zwemmersjeuk is een veelvoorkomende maar vervelende huidaandoening, die je kunt oplopen wanneer je in zoet natuurwater zwemt. Denk dan bijvoorbeeld aan een meer, rivier of plas. Het wordt veroorzaakt door de larven van de platworm, die vooral op warme dagen in grote hoeveelheden kunnen voorkomen in natuurwater. Die larven kunnen terwijl jij zwemt, in je huid kruipen. Hoewel ze daar meteen dood gaan en weinig kwaad kunnen doen, veroorzaken ze dus wel zwemmersjeuk. Ze zorgen namelijk voor een soort allergische reactie in je huid, die zich uit in een vervelende, jeukende huiduitslag. Heb je zwemmersjeuk, dan kun je geen anderen daarmee besmetten.

Symptomen van zwemmersjeuk

Zodra de larven van de platworm je huid binnendringen, kan dat al binnen een uur voor de eerste klachten zorgen. Soms kun je ook al direct kleine rode puntjes op je huid zien, op de plekken waar de larven je huid in zijn gegaan. Hoe snel je daarna klachten van zwemmersjeuk krijgt, verschilt per persoon. Heb je het vaker gehad, dan krijg je vaak een snellere en heftigere reacties dan wanneer je voor het eerst zwemmersjeuk hebt.

Een aantal symptomen die wijzen op zwemmersjeuk:

  • Je hebt een rode, bobbelige uitslag op de huid. Vooral op plekken waar je natte zwemkleding heeft gezeten, heb je veel uitslag.
  • De rode vlekjes breiden zich uit, dat kan soms heel snel gaan.
  • Er ontstaan branderige blaasjes en pukkeltjes die erg kunnen jeuken.

Soms kun je naast huiduitslag ook koorts en hoofdpijn krijgen, in sommige gevallen samen met misselijkheid en braken. Dit komt vooral voor bij mensen die al vaker zwemmersjeuk opgelopen hebben.

Zwemmersjeuk behandelen

Heb je zwemmersjeuk, dan is daar helaas maar weinig aan te doen. Er is geen medicijn dat ervoor kan zorgen dat de klachten verdwijnen. De jeuk kan soms na een halve dag alweer verdwijnen, maar houdt soms ook meer dan een week aan. Het kan enkele weken duren voor alle uitslag weer van je lichaam verdwenen is, maar meestal heb je dan verder geen klachten meer.

Sommige mensen geven aan dat de huid koelen het branderige en jeukende gevoel laat afnemen. Bijvoorbeeld met een ice pack of een zak doperwten uit de vriezer. Ook een crème met menthol erin kan soms helpen, net als corticoïdcrème. Deppen met wat azijn kan bij sommigen ook voor wat verlichting zorgen. Pas op dat je deze middelen niet gebruikt wanneer je de huid hebt opengekrabd, want in dat geval kan het de klachten verergeren of zorgen voor een ontsteking.

Bron | Thuisarts, Ons Water

Ilse van RoekelGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden