Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dermatoloog waarschuwt voor huidproblemen door gebruik desinfecterende handgel bij kou

huidproblemen-door-desinfecterende-handgel-bij-kou-zo-zit-dat.jpg

De meesten van ons hebben inmiddels standaard een desinfecterende handgel in de tas zitten. Eerder werden we gewaarschuwd voor de gevaren van de gel tijdens de warme zomerdagen, maar ook in de wintermaanden moeten we oppassen. Volgens een dermatoloog zou het desinfecterende handgel bij kou voor extra huidproblemen zorgen. 

En ook handen wassen is met het koude weer eigenlijk niet verstandig. 

Huidproblemen door desinfecterende handgel bij kou

Zijn jouw handen door al dat handen wassen ook helemaal uitgedroogd? Je bent niet de enige, het is een veelvoorkomend probleem. Toch is het niet verstandig om dan maar af en toe naar de desinfecterende handgel te grijpen. Volgens dermatoloog Jos Vanhee vergroot je hiermee namelijk de huidproblemen.

Aan Het Laatse Nieuws legt Vanhee uit dat wanneer je aanleg hebt voor eczeem en een droge huid de desinfecterende handgel dit alleen maar versterkt, al helemaal bij kou. Dat komt omdat bij kou de bovenste laag van je huid wordt aangetast en deze eerder uitdroogt. De desinfecterende handgel werkt daarnaast ontvettend, waardoor je huid nog droger wordt. Die droge huid of eczeem in de koude wintermaanden versterk je met het smeren van handgel dus steeds meer. 

Lees ook: Desinfecterende gel: alle feiten en fabels op een rijtje

Handen verzorgen

Niet alleen desinfecterende handgel is volgens de dermatoloog bij kou slecht voor je huid, ook het handen wassen met zeep is niet bevorderlijk. Dit werkt namelijk ook ontvettend en poetst de beschermende laag van je opperhuid weg. Omdat we door het coronavirus de desinfecterende handgel en het handen wassen niet kunnen voorkomen, raadt Vanhee aan om af te wisselen tussen de twee opties. Ook raadt hij aan regelmatig handcrème te smeren.

Als je geen aanleg hebt voor eczeem, maar door al dat ontsmetten wel last hebt van een droge huid, is om de twee uur smeren voldoende. Ben je extra gevoelig? Smeer dan nog vaker en het liefst met hypoallergene producten om huidirritatie te voorkomen. Het heeft volgens de dermatoloog geen zin om je handen dik in te vetten, dus houd het bij kleine hoeveelheden gedurende de dag. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant