Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Apps om huidkanker op te sporen blijken niet altijd betrouwbaar

apps-om-huidkanker-op-te-sporen-blijken-niet-altijd-betrouwbaar.jpg

Ken je de smartphone-apps die huidkanker kunnen opsporen aan de hand van een foto? Die blijken helaas niet zo betrouwbaar te zijn als eerder gedacht werd. Uit onderzoek blijkt dat de apps niet alleen melanoom bestempelen als een goedaardige moedervlek, maar ook een simpele, normale moedervlek ongegrond kan aanwijzen als huidkanker.

Dat kan grote gevolgen hebben voor patiënten en artsen, zeggen de Engelse onderzoekers die deze studie uitgevoerd hebben.

Melanoom niet herkend

In één van de onderzoeken van de SkinVision app werd gekeken naar 108 moedervlekken, waarvan er 35 kankercellen bevatten. Veel van die foto’s van melanoom werden gespot, maar 12 procent van de moedervlekken was volgens de app niet slechtaardig. Andersom werd van 21 procent van de goedaardige moedervlekken gezegd dat het een melanoom was, terwijl het eigenlijk gewoon een onschuldige moedervlek is. Een andere app, SkinScan, herkende niet één van de vijf slechtaardige moedervlekken die gefotografeerd was.

Lees meer: Hoe herken je een melanoom?

Apps

De foute lezingen van deze apps die huidkanker op zouden moeten sporen, kunnen grote gevolgen hebben. Zo kunnen mensen die ongerust zijn over een moedervlek volledig gerustgesteld zijn door de app en vervolgens niet naar de huisarts gaan. Als zij dan toch een melanoom blijken te hebben, wordt dit pas later opgespoord en kan het dus meer ingrijpende gevolgen hebben. Dat een goedaardige moedervlek door de app neergezet wordt als slechtaardig is natuurlijk ook een probleem.

Stress en ongerustheid

Mensen denken daardoor dat ze kanker hebben, wat tot veel stress en ongerustheid kan leiden, terwijl dat onnodig is. Het advies is dan ook om de app alleen te gebruiken als test, maar niet als vervanger van een onderzoek door een dokter of specialist. Dit sluit aan bij eerder Nederlands onderzoek waarin geconcludeerd is dat gezondheidsmetingen via apps en smartwatches vaak onbetrouwbaar zijn en doktoren zeker (nog) niet kunnen vervangen.  

Melanoom herkennen

Maar waar moet je dan wél op letten als je huidkanker in een vroeg stadium wil ontdekken? Bij moedervlekken, die zich kunnen ontwikkelen tot melanoom, moet je het volgende in de gaten houden:

  • Veranderingen van kleur
  • Veranderingen van vorm
  • Groei (maar soms ook afname) van formaat of dikte
  • Veranderingen van de omtrek
  • De moedervlek jeukt
  • De moedervlek bloedt zonder duidelijke reden
  • Er komt een zweertje of korstje op

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CNN Health, Daily Mail
Beeld | iStock

Ook interessant