Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is wat je moet weten over de huidaandoening pityriasis versicolor

pityriasis-versicolor.jpg

De huidaandoening pityriasis versicolor is een veel voorkomende infectie van de huid, die vooral in de zomer optreedt. De aandoening wordt daarom ook wel zomergist genoemd. Dit komt doordat de gist in warme en vochtige omstandigheden zorgt voor vlekjes en schilfertjes op de huid. 

De verkleuringen in de huid ontstaan, doordat pityriasis versicolor de vorming van pigment in de huid verstoort.

Tegenovergestelde kleur

De officiële naam van de huidaandoening is afgeleid van de Latijnse woorden versus en color, wat tegengestelde kleur betekent. Bij mensen met een lichte huidskleur is pityriasis versicolor namelijk te herkennen aan lichtbruine of roodbruine vlekken met een fijne schilfering. Bij mensen met een donkere huidskleur zijn de vlekken juist bleker dan de rest van de huid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Talgrijke plekken

De gist die de huidaandoening veroorzaakt verzamelt zich het liefst op plekken die rijk zijn aan talg. Pityriasis versicolor zit daarom vaak in de plooien tussen de wangen en de mond, langs de haargrens, tussen borsten, in de oksels, rug, liezen en schaamstreek. De vlekken zorgen voor jeuk en kunnen licht schilferig aanvoelen.

Behandeling pityriasis versicolor

Wanneer je vermoedt last te hebben van deze aandoening, kun je voor de zekerheid altijd even naar de huisarts gaan. De arts kan de aandoening vaak met het blote oog vaststellen. In een enkel geval zal de huisarts schilfers afnemen voor onderzoek. De huidaandoening is over het algemeen goed te behandelen met een antischimmel-crème. De schilferige plekken verdwijnen na behandeling meestal snel. Het kan echter wel een tijdje duren voor de plekken weer hun normale huidskleur terugkrijgen.

Risico beperken

Hoewel de aandoening goed te behandelen is, kan het zijn dat het na verloop van tijd weer terugkeert. Het risico hierop kun je beperken door de huid zo droog mogelijk te houden. Ook een vette huid en overmatig transpireren kunnen ervoor zorgen dat de klachten sneller opspelen.

Lees ook
Dít is wat je moet weten over pigmentvlekken

Bron| Huidarts, Huidinfo, Nationaal Huidcentrum
Beeld| iStock

Ook interessant