Huh? Onze lichaamstemperatuur blijkt helemaal geen 37 graden te zijn Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Huh? Onze lichaamstemperatuur blijkt helemaal geen 37 graden te zijn

Vanaf 38 graden hebben we koorts, want onze normale lichaamstemperatuur is 37 graden Celsius. Toch? Fout! Volgens een groep artsen is dat getal van 37 behoorlijk achterhaald.

Artsen overleggen volgens de NOS wat dat betekent voor de behandeling van patiënten.

Waarom onze lichaamstemperatuur helemaal geen 37 graden is

De 37 graden Celsius die altijd wordt benoemd wanneer het om lichaamstemperatuur gaat, blijkt nogal achterhaald te zijn. Dat vertelt cardioloog Luuk Otterspoor tegen NOS. “Iedereen denkt dat de gemiddelde lichaamstemperatuur 37 graden Celsius is. Maar dat is gebaseerd op heel oude metingen uit de 19e eeuw,” zo legt hij uit. “De laatste decennia is die temperatuur aan het dalen. Gemiddeld is die nu 36,4 graden.” Dat onze temperatuur daalt is goed nieuws, want het heeft volgens Otterspoor te maken met een algemeen betere gezondheid. De hogere temperaturen in de 19e eeuw had namelijk vooral te maken met ziektes waardoor de lichaamstemperatuur steeg. Die ziektes, zoals syfilis, bestaan nog steeds, maar zijn tegenwoordig makkelijker te behandelen met antibiotica. Dit zorgt ervoor dat ze minder tot geen invloed op onze temperatuur meer hebben.

Andere behandeling voor patiënten

Dat we een lagere lichaamstemperatuur hebben dan lang gedacht, is ook van invloed op ziektes zoals koorts. Hierdoor moeten er waarschijnlijk andere voorschriften komen voor bepaalde behandelingen, iets waar Otterspoor donderdag 16 juni samen met zijn collega’s over vergadert tijdens het International Hypothermia and Temperature Management Symposium in Eindhoven. Vooral de vraag wanneer je precies koorts hebt, blijft een lastige. “Alleen op de intensive care is dat goed gedefinieerd als een temperatuur van 38,4 graden of hoger, maar in de huisartsenpraktijk of thuis is dat heel lastig te bepalen.”

Bron | NOS

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden