Gezondheid

Jeuk of rare bultjes? Zo herken je psoriasis

jeuk.png

De meeste mensen denken bij psoriasis aan witte schilfertjes op de huid. Maar er bestaan maar liefst acht soorten van deze chronische huidaandoening. Zelfs gewrichtsklachten kunnen op een vorm van psoriasis duiden. En het ontstaat vaak tussen de vijftig en zestig jaar.

In Nederland hebben ruim vierhonderdduizend mensen psoriasis; een onbesmettelijke, maar vervelende huidziekte. Iedereen kan het krijgen, op elke leeftijd. Gek genoeg zijn er wel twee piekmomenten: tussen het twintigste en dertigste levensjaar en tussen het vijftigste en zestigste levensjaar krijgen de meeste mensen voor het eerst psoriasis.

Heb ik psoriasis?

Hoe psoriasis eruit ziet, en wat voor klachten het precies geeft, verschilt per type. Er bestaan wel acht soorten van deze huidaandoening. Soms jeuken de plekjes of doen ze zeer, maar dit is lang niet altijd het geval. Soms ziet het er ook uit als eczeem, of als een allergische reactie. Bij aanhoudende klachten kun je daarom het best je huisarts raadplegen, deze kan je doorverwijzen naar een dermatoloog. Psoriaris is niet te genezen, maar er bestaan gelukkig veel behandelingen die de klachten kunnen verlichten. Psoriasis in het gezicht is helaas lastiger te behandelen.

De meest voorkomende vorm

Als je last hebt of krijgt van rode plekken met grove, witte-zilverachtige schilfers, dan is de kans groot dat je psoriasis vulgaris hebtZo’n vijfentachtig procent van de mensen met psoriasis heeft deze vorm. De plekjes kunnen spontaan, maar ook zeer geleidelijk ontstaan en komen het meest voor op het behaarde hoofd, ellebogen, knieën, onderrug en op de handen en voeten. Kenmerkend is de scherpe begrenzing van de plekjes, alsof ze op de huid zijn ‘geplakt’. Ze kunnen ook heel erg jeuken.

Net druppeltjes

Als je op een dag ontwaakt met allemaal bultjes op je lichaam, denk je misschien aan bedwantsen. Maar waarschijnlijker is dat je ‘druppelpsoriasis’, ofwel psoriasis guttata, hebt. Dit is een vorm van psoriasis die in relatief korte tijd (enkele dagen tot weken) ontstaat. Vaak jeuken de plekjes en schilferen ze een beetje. Opvallend is dat veel mensen er last van krijgen na een keelinfectie. Ook kan het spontaan door stress ontstaan.

Allergische reactie? psoriasisinvaris

Bij deze uitslag denk je misschien in eerste instantie aan een allergische reactie. Je huid is rood, maar er zijn geen schilfertjes of verdikkingen te zien. Maar als de rode vlekken scherp begrensd zijn en in een huidplooi zitten, zoals onder je borsten, dan kan het ook ‘psoriasis inversa‘ zijn. Oftewel: omgekeerde psoriasis.

Gewrichtsklachten en psoriasis

Zo’n twintig tot dertig procent van de mensen met psoriasis krijgt gewrichtsklachten, veroorzaakt door ontstekingen in de gewrichten. Deze combinatie van ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis wordt artritis psoriatica genoemd. Je kunt echter al last van je gewrichten hebben – meestal in de handen, voeten, knieën, polsen of enkels – vóórdat er huidproblemen zichtbaar zijn.

Meer informatie over psoriasis vind je in de uitgebreide brochure van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Leven met psoriasis

De Brits-Italiaanse Giorgia Lanuzza heeft psoriasis. In deze video vertelt ze erover:

Bron | Huidfonds, Psoriasis.nl, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, Huidhuis

Ook goed om te weten

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief 

Ook interessant