Huh: hoe je brein soms slaapt zonder dat je het doorhebt Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Huh: hoe je brein soms slaapt zonder dat je het doorhebt

Een nacht woelen lijkt soms oneindig te duren, en hoe harder je probeert in slaap te komen, hoe moeizamer het gaat. Op extreme vormen van insomnia na, is de kans echter groot dat je onbewust toch wat slaap meepakt.

Een slapend brein terwijl je denkt wakker te liggen: zo zit dat.

Zo slaapt je brein soms onbewust

Heb je last van slapeloze nachten (of net zo vervelend: een relatie met iemand die dit heeft), dan weet je hoe lang de nacht kan duren. Schaapjes tellen, twintig verschillende houdingen aannemen, mindfulness: niets lijkt op zo’n moment te helpen om de slaap te vatten. Het resultaat: een vermoeid gevoel en futloosheid in de ochtend. Hoewel het niet te vergelijken is met een goede nachtrust van 8 uur, kan het echter dat je onbewust toch hebt geslapen. Je brein kan namelijk in ruststand verkeren, terwijl je lichaam dat niet is. Deze situatie komt vooral voor bij mensen die regelmatig last hebben van slapeloosheid.

Misvattingen over slaap

Lange tijd was het voor wetenschappers een raadsel, maar sinds enkele jaren is er eindelijk een verklaring voor het verschijnsel. Daniel Kay, professor aan de Brigham Young University in Provo, deed er lang onderzoek naar. Uiteindelijk trok hij de conclusie dat je brein in slaapstand kan staan, terwijl je tegelijkertijd bewust bent van je omgeving. Hoewel dit daadwerkelijk voor uitrusting zorgt, is het geen diepe slaap: wanneer je een diepe slaap ervaart, is dat bewustzijn van je omgeving niet meer aanwezig.

Zeker wanneer je een partner met insomnia hebt, komt het je waarschijnlijk bekend voor. Hij of zij beweert geen oog dicht te hebben gedaan, maar heeft wel gesnurkt. Waarschijnlijk is ‘slaap misvatting’, zoals de wetenschappers het fenomeen noemen, de oorzaak. Delen van je lichaam slapen, terwijl andere delen wakker zijn. Naast nachten woelen, is slaapwandelen er een bekend voorbeeld van.

De invloed van cafeïne

Veel mensen met slapeloosheid drinken kop koffie na kop koffie om wakker te blijven. Kay waarschuwt echter voor grote hoeveelheden cafeïne in je lichaam. Uit zijn onderzoeken bleek juíst dat dit stofje voor slaap misvatting kan zorgen. Doordat je niet aan een volledige nachtrust toekomt is dit niet enkel gevaarlijk, het levert vooral ook heel veel frustraties op. Wie na honderden getelde schaapjes nog steeds niet slaapt, belandt immers vaak in een eindeloze cirkel van irritaties.

Bron | MedicalNewsToday, The Cut

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden