null Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Hugo de Jonge tempert verwachtingen versoepelingen: ‘Ik zie de wanhoop in ziekenhuizen’

Haagse bronnen lieten deze week doorschemeren dat er snel versoepelingen aankomen. Versoepelingen die mogelijk komende dinsdag tijdens de persconferentie al worden aangekondigd. Tot verbijstering van ziekenhuizen, die dan ook flinke kritiek uiten. Daar reageert minister Hugo de Jonge nu op, met wellicht wat teleurstellend nieuws.

"Ik zie de afgelopen dagen steeds meer hoop dat we aanstaande dinsdag misschien wel een besluit nemen om van alles weer te gaan versoepelen. Dat ga ik temperen, omdat ik zie welke wanhoop dat veroorzaakt in ziekenhuizen", vertelt De Jonge vrijdagavond in Beau.

Terrassen open, avondklok weg: langverwachte versoepelingen in openingsplan

Deze week kwam naar buiten dat het kabinet werkt aan een openingsplan. Dit weekend spreken het kabinet en deskundigen in het Catshuis met elkaar over mogelijke versoepelingen vanaf 21 april. Zoals het openen van terrassen, winkels en het voortgezet en middelbaar onderwijs. Maar ook verruiming of zelfs afschaffing van de avondklok en uitbreiding van het aantal toegestane bezoekers (bijvoorbeeld van één naar twee gasten bij je thuis). Dinsdag horen we tijdens de persconferentie wat de uitkomst van dat Catshuis-gesprek is.

Verbijstering ziekenhuizen met 750 mensen op de ic

Die mogelijke versoepelingen zijn goed nieuws enerzijds, maar anderzijds leidt het tot verbijstering onder ziekenhuizen. En daarom voelt De Jonge zich genoodzaakt om het enthousiasme over mogelijke versoepelingen te temperen. "De ziekenhuizen denken: versoepelen? Hou eens op, kijk eens om ons heen. We hebben 2500 mensen in de ziekenhuizen, 750 mensen op de ic. Het worden en iedere dag meer, de laatste dagen zie je de cijfers ook behoorlijk oplopen", legt de zorgminister uit.

Derde golf

Onlangs bracht het RIVM naar buiten dat volgens nieuwe berekeningen de piek van de derde golf minder heftig uitpakt dan verwacht. "Maar we zijn nog niet over die piek heen", vertelt De Jonge. "En als je niet ziet dat het aantal nieuwe opnames gaat dalen is het natuurlijk heel gevaarlijk om al enorme versoepelingen te doen." De kans bestaat dus dat horeca, winkels en scholen mogelijk weer teleurstellend nieuws krijgen.

'We moeten geen domme dingen doen'

De Jonge snapt de onvrede die dat oplevert in de samenleving. "Maar het moment waarop de buitenwereld er lucht van kreeg dat er überhaupt aan dat plan werd gewerkt, werd er gedacht: holadijee, bloemetjes buiten. In het zicht van de haven moeten we geen domme dingen doen. Daar mag de zorg op rekenen." En de samenleving mag er op rekenen dat, zodra het volgens experts van het Outbreak Management Team (OMT) kan, er versoepelingen komen, voegt De Jonge daar aan toe.

Je kunt het interview met De Jonge in Beau hier terugkijken.

Bron | Beau, RTL Nieuws

Beeld | ANP

Faye HeijnisHollandse Hoogte / AFP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden