null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hugo de Jonge geeft zijn zegen voor omstreden prullenbakvaccin

Uit één flacon van een coronavaccin gaan meerdere doses, maar zo'n vaccin kan maar voor een paar uur goed bewaard blijven. Daardoor gaan overgebleven restanten van vaccins nog wel eens de prullenbak in. Zonde, vonden veel Nederlanders inclusief een paar artsen, die daarom het initiatief 'prullenbakvaccin' opzetten. 

Eerder vond het ministerie dit ‘geen verstandig idee’, maar nu geeft minister Hugo de Jonge zijn zegen voor zo'n prullenbakvaccin.

Lees ook:

Handig: híer kun je zien waar er overgebleven vaccins zijn

Prullenbakvaccin tegen verspilling

Om verspilling van de restanten van een flacon van een coronavaccin tegen te gaan, kwamen verschillende artsen samen met een initiatief: prullenbakvaccin. Via de website prullenbakvaccin.nl zijn inmiddels al honderden vaccins gered en in armen geprikt van mensen die eigenlijk nog niet aan de beurt waren. Dat leverde een hoop positieve reacties op, alleen het ministerie van Volksgezondheid vond dit in eerste instantie ‘geen verstandig idee’ en ging in beraad of hier iets tegen gedaan moest worden. Ook waarschuwde het ministerie aanvankelijk dat de vaccins eigenlijk niet van huisartsen waren, waardoor het ook niet hun plek is om deze vervolgens zelf te herverdelen.

Inmiddels is die mening bijgesteld en heeft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zijn zegen gegeven. Hij laat weten dat hij de website 'geen strobreed in de weg zal leggen'.

'Prima, maar niet de beste manier'

Hoewel de initiatiefnemers van prullenbakvaccin heel blij zijn met deze reactie, plaatst De Jonge in een reactie tegen het ANP nog wel een kanttekening. "Het voorziet kennelijk in een behoefte en dat is prima. Maar ik geloof niet dat het de allerbeste manier is om met het overschot om te gaan", aldus De Jonge. Ook gaf de demissionair minister aan dat er in de praktijk bijna geen restjes overblijven.

Lees ook:

Nieuw advies Gezondheidsraad: ‘Tweede prik AstraZeneca kan sneller na de eerste’

Mooie berichten

Aan RTL Nieuws laat Bernard Leenstra, een van de artsen achter het prullenbakvaccin initiatief, weten dat zij heel veel mooie mailtjes binnen krijgen en ook op Twitter berichten van huilende mensen voorbij zien komen die blij zijn dat ze op deze manier toch een vaccinatie hebben gekregen. "Dat is toch hartstikke goed joh. Daarvoor ben ik arts geworden", aldus Leenstra.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden