null Beeld

Houtskool op de barbecue? Dit is waarom je dat beter niet kunt gebruiken

Haal je binnenkort de barbecue weer tevoorschijn? Laat dan de houtskool voortaan maar achterwege. Dat is niet alleen een stuk beter voor het milieu, ook voor je eigen gezondheid kun je het beste een alternatief voor houtskool op de barbecue gebruiken. 

En gebruik je toch houtskool? Dan hebben we een aantal tips om het zo veilig mogelijk te houden.

Houtskool op de barbecue

Dat je bij het aansteken van een barbecue ook meteen aan houtskool denkt, dat is niet heel gek. Volgens klimaatorganisatie HIER wordt in Nederland ongeveer 13 miljoen kilo houtskool per jaar verkocht. En hoewel we massaal op houtskool barbecueën is dit voor je gezondheid niet de beste keuze. Er komen hierbij namelijk schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof. Wanneer je deze rook inademt kun je gezondheidsklachten krijgen. Vooral mensen die al een aandoening aan hun luchtwegen hebben kunnen hier veel last door ervaren. Daarnaast zitten in de rook van houtskool ook polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Dat zijn teerachtige stoffen die kunnen leiden tot slijmvlies- en oogirritaties. Deze stoffen zijn al helemaal gevaarlijk wanneer vlees op de barbecue aanbrandt, dan kan het zelfs kankerverwekkend zijn.

Schadelijke rook

Wanneer je toch met houtskool wil barbecueën, let dan goed op dat je kolen volledig branden. Zo niet, dan gaat je barbecue roken en komen de schadelijke PAK’s vrij. Daarnaast kan deze rook ook ontstaan als vet uit je vlees of vis druipt en op hete kolen terecht komt. Pak daarom vette vis en vlees in aluminiumfolie in, om het druipen te voorkomen. Dep je gemarineerde producten daarnaast eerst even af. Je kunt het beste je barbecue een uur van tevoren aansteken en leg je eten pas op het rooster als er geen vlammen meer zijn en de kolen een wit laagje as hebben. Zorg er daarnaast altijd voor dat het rooster van de barbecue zo'n 25 tot 40 centimeter boven je kolen hangt. En de meest voor de hand liggende tip: eet de verbrande stukjes vlees of vis niet op.

Lees ook: Met dit trucje maak je snel je barbecuerooster schoon

Slecht voor het milieu

Naast dat houtskool op de barbecue dus niet heel goed is voor je gezondheid, is het ook schadelijk voor het milieu. Ongeveer 80 procent van de miljoenen kilo’s houtskool die we jaarlijkse kopen wordt op een milieuonvriendelijke manier geproduceerd. Daarvoor wordt in Zuid-Amerika en Afrika illegaal hout gekapt en in de open lucht verbrand tot houtskool. Daarnaast is er maar liefst 10 kilo hout nodig om 1 kilo houtskool te maken. Wil je de barbecue niet alleen gezond, maar ook zoveel mogelijk milieuvriendelijk houden? Gebruik dan kokosbriketten zonder toegevoegde fossiele brandstoffen in plaats van kolen of kies voor een elektrische- of gasbarbecue.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Voedingscentrum, 24Kitchen, Plus Online, Milieu Centraal

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 31 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor een heerlijk ontspannen vakantie in eigen land, maar ook: persoonlijke verhalen, de overgang, unieke natuurhuisjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden