Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom de houdbaarheidsdatum onzin is en hoe je wél kunt zien of je eten nog goed is

boodschappen-geld-besparen.jpg

Gooi jij je eten altijd meteen weg als de houdbaarheidsdatum is verstreken? Zonde! Je kunt er waarschijnlijk langer van genieten dan je denkt. Met deze simpele trucs kun je beoordelen of iets nog goed is. Zo voorkom je verspilling én bespaar je geld.

De houdbaarheidsdatum op voedsel duidt vaak niet aan wanneer het eten niet meer goed is, maar alleen wanneer de ‘optimale kwaliteit’ ervan is verstreken. Oftewel: deze datum geeft een indicatie van wanneer de kwaliteit van het voedsel achteruit begint te gaan. Dat betekent echt niet dat je het meteen weg moet gooien.

Hoe weet je dan of je dat laatste restje hummus of die paar eieren nog kunt eten? Nou, met behulp van déze simpele trucs.

Vers fruit

Bij fruit kun je bepalen of het nog veilig is om te eten door te kijken naar de textuur. Is het fruit papperig of korrelig geworden, dan kun je het beter laten liggen. Ook verkleuring, vieze geurtjes of een gerimpelde schil wijzen op bederf.

Rauw vlees

De kleur is geen indicatie van de kwaliteit, volgens de Amerikaanse inspectiedienst voor voedselveiligheid. Net als bij fruit kun je ook bij vlees beter naar de geur en textuur kijken. Heeft het een vreemde geur, ziet het er slijmerig uit of is het plakkerig geworden? Dan is het waarschijnlijk bedorven. Met rauw vlees kun je beter geen risico nemen: dus bij twijfel altijd weggooien. 

Brood

Bij brood kun je met een beetje gezond verstand zien wanneer je het beter niet meer kunt eten. Namelijk als er schimmel op groeit. Zelfs als er maar op één sneetje schimmel zit, kun je beter het hele brood meteen weggooien. Schimmel verspreidt zich razendsnel. En al zie je de schimmel nog niet zitten op de rest van de sneetjes, dat betekent niet dat het niet aan het groeien is.

Brood dat helemaal hard is en uitgedroogd, is daarentegen wél veilig om te eten. Of het ook lekker is, is een tweede. Maar je kunt er altijd croutons van maken. Of de broodkruimels verwerken in een warm gerecht.

Hummus

Een ongeopende verpakking kun je vaak tot zo’n drie maanden na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum in de koelte laten staan. Maar is hij eenmaal open, dan blijft hummus niet langer dan een week goed. Wanneer hummus bederft, komt er een zure smaak aan.

Verse groenten

Als je groene groenten geel worden, is dat een duidelijk teken. Dan zijn ze bedorven en zit er niets anders op dan weggooien. Vooral bij broccoli en boerenkool is dit goed te zien. Bij uien of selderij ontstaan juist vaak bruine plekken. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je ze weg moet gooien, deze groenten zijn namelijk nog goed te eten als je de bruine plekjes weghaalt.

Eieren

Bij eieren kun je aan de buitenkant niet zien of ze nog te eten zijn. Gelukkig is er een handig trucje. Leg de eieren in een schaal met water. Zinken ze, dan zijn ze nog goed. Gaan ze drijven, dan kun je ze niet meer eten. Dit heeft te maken met de luchtbel die zich in de eierschaal bevindt. Hoe ouder het ei, hoe groter de luchtbel. Is de luchtbel zo groot geworden dat het ei blijft drijven, dan is de kans groot dat het bedorven is.

Worst (broodbeleg)

Voor gesneden plakjes worst geldt hetzelfde als voor rauw vlees: bij een vreemde geur of veranderde textuur kun je ze niet meer eten. Ook wanneer het vlees hard wordt – zoals bij salami vaak gebeurt – kun je de worst beter weggooien.

Melk

Bij bedorven melk wordt de textuur klonterig en ontstaat er een zure geur. Dit komt doordat het melkzuur bacteriën gaat produceren. Hetzelfde geldt voor andere melkproducten als yoghurt en kaas: een zure lucht is een duidelijk signaal dat je er ver bij vandaan moet blijven.

Rauwe vis

Rauwe vis wordt slijmerig en ontwikkelt een extra sterke vislucht wanneer-ie niet meer goed is. Stinkt de vis erger dan wanneer je ’m kocht, dan is eten echt geen goed idee meer. Verse vis kun je vaak niet langer bewaren dan tot 36 uur na aankoop.

Bron | Business Insider
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant