null Beeld

Hormoontherapie tijdens de overgang gevaarlijk? Zó zit het echt

Opvliegers, nachtzweten en zomaar ineens enorm uit je slof kunnen schieten. De overgang zorgt voor een enorme disbalans in ons lichaam. En die balans kan hersteld worden met hormoontherapie. Toch zijn veel vrouwen angstig voor hormoontherapie tijdens de overgang. Maar is dat eigenlijk wel terecht?

Wanneer je erg veel last hebt van hormonale klachten tijdens de overgang, kun je overwegen om voor hormoontherapie te gaan. “Als je het hebt over de aanvulling van hormonen, dan hebben we het eigenlijk over twee soorten”, legt Catherine van Heest van Care for Women uit. “Aan de ene kant heb je hormoontherapie, dat krijg je via de huisarts of via de gynaecoloog en aan de andere kant heb je plantaardige of natuurlijke hormonen. Voorbeelden daarvan zijn soja, de rode klaver en de koetseroets.”

Hormoontherapie tijdens de overgang

Beginnen met hormoontherapie is volgens gynaecoloog Dorenda van Dijken vooral raadzaam wanneer je ernstige hinder ondervindt van je overgangsklachten. “Je kunt hormoonpreparaten in verschillende vormen nemen, zoals tabletten, gels of sprays. Dit doe je als je klachten dermate erg zijn dat je niet meer kunt functioneren. Of wanneer het je belemmert in je dagelijkse bezigheden, zowel op werk als privé.”

In overleg met een specialist kun je bepalen wat het beste bij jou past. “Laat je goed informeren door een overgangsconsulent of een gespecialiseerde gynaecoloog. Want dan kunnen we op maat kijken wat bij je past”, adviseert overgangsconsulent Jos Teunis.

Vergroot risico op borstkanker?

Over het gebruik van hormoontherapie, tijdens de overgang, bestaan veel vooroordelen. Zo zijn vrouwen vaak bang dat de hormonen ernstige bijwerkingen hebben. “Er zijn nog steeds heel veel taboes en misvattingen over hormoontherapie”, bevestigt actrice Medina Schuurman. “Dat je er borstkanker van krijgt bijvoorbeeld. Maar dat is niet zo."

Volgens gynaecoloog Van Dijken is het niet zozeer de hormoontherapie die bijdraagt aan het vergrote risico op borstkanker, maar de leeftijd: “Vanaf je vijftigste heb je sowieso twaalf procent meer kans (één op de acht vrouwen) om borstkanker te krijgen. Dus je leeftijd is eigenlijk je grootste risico. Hormoontherapie hoeft daar, als je verder geen andere risicofactoren hebt, niets aan toe te voegen en geeft dus geen vergroot risico op borstkanker.”

Positief over hormoontherapie

Hoewel niet iedereen behoefte heeft aan hormonen in haar lijf, lijkt de behandeling volgens de kenners het nodige effect te hebben. “Ik begon aan hormoontherapie en was binnen drie weken een ander mens”, vertelt actrice Isa Hoes. “Ik had opvliegers, moodswings en sliep slechter door de overgang. Toen ik aan hormoontherapie begon werd ik binnen drie weken weer stabieler. Ik had wat minder last van dingen. Het verbaasde me zelf eigenlijk ook.”

Ook Catherine van Heest van Care for Women is positief. “Mijn advies is heel simpel. Als we hoofdpijn hebben, dan is het door iedereen geaccepteerd om paracetamol te nemen. En nu zitten we zeven tot tien jaar met klachten, dus doe er wat aan en maak wat leuks van je leven.”

Videograaf | Patricia Gooijer

Visagie | Nicolette Brønsted, Carmen Zomers

Deskundigen en ervaringsdeskundigen

Deze video’s zijn tot stand gekomen in samenwerking met de volgende deskundigen en ervaringsdeskundigen:

  • Actrices, schrijfsters en oprichtsters van I’M Isa Hoes & Medina Schuurman.
  • Care for Women oprichtster Catherine van Heest.
  • Gynaecoloog Dorenda van Dijken.
  • Overgangsconsulent Jos Teunis.
  • Voedingsdeskundige Rineke Dijkinga.
  • Seksuologe Astrid Kremers.
  • Margriet redacteuren en ervaringsdeskundigen Alexandra Holscher en Hélène Delhaas.
  • Margriet-lezeressen en ervaringsdeskundigen Emmy Folmer, Karin Haska en Marianne Hartman.

Care for Women

Toen de moeder van Catherine van Heest in de overgang zat, zei de huisarts heel kort door de bocht dat ze hier ‘vanzelf weer doorheen zou komen’. Dat was het begin van Care for Women. Catherine wilde oplossingen. Ze deed onderzoek en schreef haar eerste boek: ‘Leidraad voor de overgang’. Daarna ging het snel. Ze startte haar eigen praktijk, schreef haar tweede boek ‘Opvliegers, liever niet’ en voordat ze het wist schreef ze een opleiding voor overgangsconsulenten. In 2005 werd de opleiding voor overgangsconsulenten verbreed en werd het beroep: ‘Care for Women specialiste’ geboren.

“De overgang is een van de vele onderschattingen die gemaakt wordt als het om vrouwen gaat”, vindt Catherine. “Het maakt mij nog steeds boos. Als we hoofdpijn hebben is het normaal dat we paracetamol slikken. En de klachten die bij de overgang horen moeten we maar gewoon accepteren? Ik begrijp dit nog steeds niet.”

I’M

Isa Hoes en Medina Schuurman zijn de initiatiefnemers en oprichters van I'M. I'M is er voor de 40+-vrouw. Deze vrouw staat midden in het leven en heeft vaak een gezin en een drukke baan. Ze zet zichzelf meestal op de laatste plaats, heeft moeite met tijd voor zichzelf inplannen. Ze staat aan het begin van de overgang, zit er middenin of is er al doorheen. Op naar een nieuwe fase in haar leven! I'M is een 360° concept dat online en offline projecten en duurzame productlijnen ontwikkelt voor de 40+-vrouw. Dit doet I'M op gebieden als lifestyle, beauty, duurzaamheid, food, health, body, mind en entertainment.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden