Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

4 hormoongerelateerde aandoeningen

hormoongerelateerde-aandoeningen.png

Opvliegers, stemmingswisselingen, ja, die hormonen kunnen er wat van. En helaas zijn er nog meer aandoeningen die verband houden met de hormonen. Welke zijn dat?

POI

POI is een vervroegde overgang, die ontstaat doordat de eierstokken eerder stoppen met de aanmaak van oestrogenen. De oorzaak zit in de eierstokken zelf. De klachten kunnen bij POI heftiger zijn dan bij een ‘normale’ overgang en worden soms niet eens als zodanig herkend, ook niet door de vrouw zelf. Hormoontherapie is meestal de beste oplossing voor een langere periode. Meer weten: www.freya.nl.

PMS

PMS, het premenstrueel syndroom, komt vooral voor bij vrouwen tussen 35 en 45 jaar. In aanloop naar de menstruaties hebben zij veel klachten. Dit komt door (normale) hormoonwisselingen bij een overgevoeligheid van systemen in de hersenen die het gevoelsleven regelen. Omdat in de perimenopauze hormonale wisselingen vaker voorkomen, kunnen de PMS-klachten dan tijdelijk verergeren. Extra lichaamsbeweging helpt en ook de anticonceptiepil zonder stopweek kan succesvol zijn. Bij aanhoudende stemmingsklachten kan de huisarts beoordelen of meer hulp nodig is. Na de laatste menstruatie, als er geen eisprong meer is, verdwijnen de PMS-klachten vanzelf. Meer weten: www.thuisarts.nl.

PCOS

Bij vrouwen met een polycysteus ovariumsyndroom, oftewel PCOS, zijn de waarden van verschillende hormonen anders dan ze horen te zijn: LH, het hormoon dat de eisprong opwekt, is verhoogd, testosteron en insuline soms ook. De waarde van het FSH, het hormoon dat de eiblaasjes doet rijpen, is bij PCOS juist laag. De eisprong, en dus ook de menstruatie, blijft vaak langere periodes uit; zwanger worden kan dan lastig zijn. Daarnaast heb je met PCOS vaker acne, overbeharing of overgewicht. De stofwisseling van vetten en suikers ontspoort, met een hoger risico op hart- en vaatziektes, type 2 diabetes en zwangerschapscomplicaties als gevolg. Met overgewicht is ook de kans op baarmoederkanker verhoogd. Door een gezonde leefstijl en eventueel overgewicht kwijt te raken, kunnen de gezondheidsrisico’s afnemen. Het kan lastig zijn om de overgang vast te stellen als de menstruatie meer dan een jaar wegblijft. Klachten als opvliegers en nachtelijk zweten zijn de duidelijkste aanwijzing. Laat, als je overgangsklachten heel heftig zijn, de huisarts je bloedsuiker en vetstofwisseling controleren. Meer weten: www.nvog.nl.

Menstruele migraine

In de aanloop naar de menstruatie, als de oestrogeenspiegels dalen, ontstaan heftige hoofdpijnaanvallen, waartegen migrainemedicijnen niet voldoende helpen. Ook hier is de oorzaak vermoedelijk een overgevoeligheid voor normale variaties in de hormoonhuishouding, waarbij erfelijke factoren een rol kunnen spelen. In de perimenopauze variëren de oestrogeenspiegels vaker en dat bezorgt vrouwen met menstruele migraine – naast de typische overgangsklachten – vaak ook een verergering van de hoofdpijnen. Behandeling van overgangsklachten kan verlichting geven. In de postmenopauze nemen de klachten van menstruele migraine af; migraines door andere oorzaken kunnen blijven bestaan. Meer weten: www.hormonalemigrainezorg.nl.

Lees ook:
5 meestgestelde vragen over de overgang
Wat te doen bij overgangsklachten?
In de overgang? Probeer deze mindfulness-oefeningen

Bron | Hot Topic, magazine over de overgang

Ook interessant