null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hoopvol: wetenschappers denken bepaald soort doofheid te kunnen voorkomen

Hoopvol nieuws voor mensen met een erfelijke vorm van doofheid, DFNA9 genoemd. Onderzoekers van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen hebben een methode ontwikkeld die waarschijnlijk deze soort doofheid in de toekomst kan voorkomen.

Slechte gen wordt uitgeschakeld

De

methode kan volgens laboratoriumproeven het voor deze doofheid

verantwoordelijke, 'slechte' gen uitschakelen, waardoor mensen hun gehoor niet verliezen.

Ongeveer 1500 mensen in Nederland en België hebben deze erfelijke vorm van

doofheid, die zich vaak pas na het veertigste levensjaar openbaart.

Gehoorverlies door DFNA9

Mensen met gehoorverlies door deze genetische aandoening, hebben een gemuteerde versie van het DFNA9-gen gekregen van een van hun ouders. Dat gen zorgt ervoor dat deze mensen op latere leeftijd slechter gaan horen: vaak als veertiger of vijftiger. Dat ze last hebben van gehoorverlies, komt omdat de genetische afwijking zorgt voor gemuteerde eiwitten in de oren. Die vallen de ‘goede’, niet-gemuteerde eiwitten in de gehoorcellen aan. Op jongere leeftijd worden die gemuteerde eiwitten nog door het lichaam opgeruimd, maar als iemand ouder wordt lukt dat niet meer goed.

Nieuw onderzoek

“Afval hoopt zich op, de gehoorcellen gaan slechter functioneren en sterven na verloop van tijd af", zegen onderzoekers Erik de Vrieze, en Erwin van Wijk, beide van de KNO-afdeling van het Radboudumc. "Na jarenlang goed te hebben kunnen horen, merken DFNA9-patiënten ineens dat hun gehoor achteruitgaat, soms heel snel. Totdat ze op een gegeven moment doof worden." Tot nu toe is er nog geen oplossing voor deze doofheid en is het ook niet te voorkomen, maar daar lijkt dit nieuwe onderzoek dus verandering in te brengen.

Lees ook:

WHO: Eén op de vier mensen heeft in 2050 last van gehoorproblemen

‘Genetische pleister’

De onderzoekers in het Radboudumc hebben een zogenoemde “genetische pleister” ontwikkeld die deze vorm van doofheid in de toekomst “hopelijk” kan voorkomen. “Genen, vastgelegd in het DNA, vormen de code voor eiwitten”, legt De Vrieze uit op de website van het Radboudumc. “Om van een gen naar een eiwit te komen, heb je altijd een vertaalslag nodig via zogenaamd boodschapper RNA.” En juist op dat stukje RNA hebben ze zich gericht. “Het unieke DNA-foutje in het DFNA9 gen zie je ook in de RNA-vertaling terug. We hebben een stukje RNA gemaakt dat daar precies op past.” Dat zorgt ervoor dat die verkeerde eiwitten de goede eiwitten niet aan kunnen vallen én wordt het ‘slechte’ gemuteerde eiwit, dat ontstaat door de mutatie van DFNA9, niet meer aangemaakt.

Positief gesteld

Op celniveau blijkt deze genetische

pleister te werken, wat de onderzoekers zeker positief stelt. Ze gaan nu verder

met testen op muizen. Als blijkt dat de behandeling ook bij hen doofheid kan

voorkomen, kan de genetische pleister ook voor mensen beschikbaar komen. Helaas

zal dat nog wel even duren: volgens de wetenschappers kan er nog wel zo’n vijf tot

tien jaar overheen gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP, Radboudumc

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina’s puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden