null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoopvol nieuws: wereldwijd onderzoek naar geneesmiddel tegen corona lijkt veelbelovend

In het nieuws gaat het continu over vaccineren. Maar wat als je die prik niet wilt of er komt een mutatie van het coronavirus, waar het vaccin niet goed tegen beschermt? Daarvoor start het UMC Utrecht volgende week met de volgende fase van het onderzoek naar een geneesmiddel tegen corona op internationale schaal. Daarbij wordt getest of het middel ensovibep helpt bij het herstel van coronapatiënten. 

Volgens onderzoeker Marc Bonten zou dit "echt baanbrekend" kunnen zijn.

Een geneesmiddel tegen corona

Het geneesmiddel ensovibep zou weleens hét medicijn tegen corona kunnen worden. Wereldwijd wordt dit middel door onderzoekers getest. Ensovibep is een eiwit dat eenmalig via een infuus kan worden toegediend aan een coronapatiënt. Dat moet wel binnen zeven dagen na de besmetting zijn. Het geneesmiddel zou de verspreiding van het virus in je lichaam moeten stoppen. Hierdoor kan de infectie niet van cel naar cel ‘overspringen’, waardoor coronapatiënten minder ernstig ziek worden.

Baanbrekend

Aan RTL Nieuws vertelt onderzoeker en arts-microbioloog Marc Bonten dat als dit medicijn echt blijkt te werken én wordt toegelaten door de EMA dat "echt baanbrekend" zou zijn. Dat heeft ook te maken met de mutaties die nog steeds ontstaan, waarvan niet altijd duidelijk is of alle vaccins daar even goed tegen werken. Daar voegt Bonten aan toe dat de vaccins ook niet 100 procent bescherming bieden, waardoor een geneesmiddel tegen corona een uitkomst biedt.

Lees ook: Werkt het coronavaccin minder goed bij mensen met obesitas?

Vrijwilligers gezocht

De experimenten met dit geneesmiddel in het lab en de testen op proefdieren geven volgens Bonten al hoop. En ook de testfase op gezonde mensen heeft al aangetoond dat het medicijn veilig is. Nu is het tijd voor de volgende stap: testen op mensen met corona. Zo kan worden gekeken of coronapatiënten echt en eerder van het middel opknappen. Daarvoor worden in Nederland honderd vrijwilligers gezocht met corona, die mee willen doen. Wereldwijd zijn er 2.400 volwassen vrijwilligers nodig.

Medicijn in het najaar

Als er wetenschappelijk bewijs is dat dit middel echt effectief werkt en het wordt goedgekeurd door de EMA, dan kan het medicijn al in het najaar worden gebruikt. Volgens Bonten kan dat net zoals bij de coronavaccins snel gaan, omdat hier voorrang aan kan worden gegeven. Mocht er weer een piek in het najaar komen, dan zou dit geneesmiddel ervoor kunnen zorgen dat er minder coronapatiënten ernstig ziek worden en op de intensive care komen en kan het volgens Bonten mensenlevens gaan redden.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden